20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Županijski maturanti u hrvatskom prosjeku po rezultatima državne mature iz obaveznih predmeta, a iznad prosjeka iz izbornih predmeta

Nove vijesti

Danas je u  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i održao je  sastanak s Andreom Prugovečki Klepac, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ i ravnateljima srednjih škola. 

Tema sastanka bila je prezentiranje rezultata državne mature u 2021. godini i tematika vezana uz provođenje mature u 2022. godini, a s onim što se moglo čuti na sastanku svi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mogu biti zadovoljni jer se pokazalo da  učenici koji su prošle godine polagali maturu nimalo ne zaostaju za svojim kolegama iz drugih dijelova  Hrvatske.

– Rezultati učenika iz Bjelovarsko-bilogorske županije na državnoj maturi 2021. vrlo su blizu nacionalne razine iz obaveznih predmeta, hrvatskog, matematike i engleskog, ali znatno bolji od najzastupljenijih izbornih predmeta kao što su biologija, fizika i kemija, odnosno politika, gospodarstvo i psihologija. Doista je ohrabrujuće da Bjelovarsko-bilogorska županija ima dobro srednje školstvo ako je to relevantan pokazatelj, a mislim da je državna matura u ovom slučaju relevantan pokazatelj – kazao je Filipović.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ Andrea Prugovečki Klepac kazala je da su rezulati pomalo iznenađujući osobito iz predmeta iz STEM područja s obzirom da brojni učenici s tim predmetima imaju dosta problema, no i škole s pronalaskom stručnog kadra.

– U svakom slučaju i ja, budući da i sama pripadam STEM području svakako sam ponosna na naše profesore fizike, kemije i biologije da su rezultati koje oni ostvaruju sa svojom djecom daleko iznad državnog prosjeka – kazala je Prugovečki Klepac.

Pred ovogodišnjim maturantima je uskoro državna matura, svi su imali priliku pisati probnu, a Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja uputio im je svima poruku uoči one prave.

– Ono što su imali na probnom ispitu, bit će i na maturi. Naravno, neka druga inačica, ne ista, i oni dva i pol mjeseca mogu vidjeti gdje su i u kojoj mjeri još trebaju poboljšati svoje znanje kako bi što bolje riješili ispit državne mature – zaključio je Filipović.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika