Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske u suradnji s Udrugom Roditelji u akciji -RODA na parkiralištu čazmanskog Dječjeg vrtića Pčelica pregledavali su ispravnost i ispravno korištenje dječjih autosjedalica u automobilima. Riječ je bila o preventivnoj akciji, bez kažnjavanja.

– Ovaj tjedan se u svim zemljama Europske unije provode ovakve i slične akcije, kontrolira se korištenje pojasa i autosjedalica. Mi kao savjetnice za autosjedalice smo u Nacionalnom planu za sigurnost cestovnog prometa i izlazimo van na teren zajedno s policijskim službenicima i provjeravamo kako su djeca vezana i dajemo savjete kako to raditi pravilno -pojasnila je Italina Benčević, Rodina savjetnica o autosjedalicama.

Italina Benčević, Rodina savjetnica o autosjedalicama.

Pregled je prvenstveno služio kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju.

Ako se pravilno koriste, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70%, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90%.

– Na žalost u ovim akcijama vidimo da još uvijek ima previše djece koja nisu uopće vezana, ona koja jesu su vrlo često nepravilno vezana, zato i provodimo takve edukativne akcije da svi skupa budemo sigurniji u prometu – kazala je Benčević.

U Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10% do 20% i to je brojka koju volonterke i volonteri RODE ovakvim pregledima nastoje povećati.

Neki od utvrđenih razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama ticali su se djece koja su vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, sjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozilo.

Sandra Pavlek, policijska službenica za prevenciju u cestovnom prometu pri PU bjelovarsko-bilogorskoj kazala je kako je ovakva akcija jučer provedena u Garešnici dok se danas osim Čazme provodi i u Bjelovaru.

– Ovo je drugi put da ovu preventivnu akciju u suradnji s udrugom RODA provodimo na području PP Čazma. Cilj ovakve akcije nam je savjetovati roditelje o sigurnom prevoženju djece u automobilima jer njihova sigurnost je na prvom mjestu – kazala je Pavlek.