Dogovorom župana Marka Marušića s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem i njegovim suradnicima u novom voznom redu koji stupa na snagu u prosincu uvest će se direktni brzi vlak koji će svakodnevno voziti na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb i obrnuto.

Time će se dodatno poboljšati povezanost Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije sa Zagrebom, ali i Osijekom i Slavonijom.

Na radnom sastanku s Upravom HŽPP-a župan Marušić dogovorio je i poboljšanje kvalitete putničkog prijevoza. Naime, HŽPP planira nabavu novih niskopodnih dizel-motornih vlakova, a dva takva vlaka vozit će, dogovoreno je, na relaciji Zagreb – Bjelovar – Virovitica i obrnuto. Time bi ukupan broj novih garnitura bio izjednačen s brojem starih koje su rekonstruirane i klimatizirane, a koje bi već od ovog ljeta trebale voziti na toj relaciji.

Uz to, razgovaralo se i o skraćenju vremena putovanja između Bjelovara i Zagreba. Na opasku HŽPP-a da se ne može utjecati na brzinu vlakova na pruzi, dogovoreno je da će se smanjiti broj zaustavljanja određenih vlakova, čime bi se u konačnici skratilo vrijeme putovanja.

Također, župan je zatražio bolju tarifnu ponudu i izrazio spremnost na razradu modela sufinanciranja prijevoza studenata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji studiraju u Zagrebu i Osijeku, kao i modela sufinanciranja mjesečnih karata za radnike.

Na radnom sastanku župan je naglasio i nužnost nastavka pružanja i unaprjeđenja usluge i na drugoj pruzi u županiji Virovitica-Daruvar-Banova Jaruga. HŽPP će, istaknuto je, svakako pokušati to unaprijediti vodeći računa o stvarnim potrebama stanovništva i tehničkom stanju infrastrukture.

U 2021. iz kolodvora na području Županije prevezeno je 120.398 putnika, što je za oko 5 % više u odnosu na 2020. godinu.