Direktor čazmanskih Komunalija Ivan Beljan uputio je priopćenje u kojem je još jednom naveo kako su Komunalije d.o.o. i Čaplin d.o.o. Čazma ostali jedini domaći opskrbljivač i distributer plina za gospodarstva i kućanstva u županiji.

“Svi drugi u županiji nešto od navedenog više nemaju u svom gradu.
Neki razmišljaju u budućnosti o grijanju putem tople vode i toplane, mi pratimo trenutnu situaciju kretanja energenata”, navodi tako Beljan i ističe kako je Hrvatska energetska regulatorna agencija objavila nove cijene plina za domaćinstvo.
Komunalije d.o.o. Čazma koji je opskrbljivač plina imala je cijenu plina za domaćinstvo do 01.04.2022. od 2,64 kn/m³ s PDV-om.

Nova, važeća, sveukupna cijena iznosi 3,19 kn/m³.

“Znači povećanje cijene za građane iznosi + 17,2 %. Ovim putem zahvaljujemo Vladi RH na sufinanciranju 1 kn/m³, te smanjenju PDV-a sa 25 % na 5 %. Da nisu učinjene ove mjere cijena bi se približavala 5 kn/m³. Komunalije d.o.o. Čazma opskrbljivač su plinom za 99 % domaćinstva u Čazmi, Velikom  Trojstvu i Šandrovcu. Napomenimo sve ove cijene definirane su do 31.12.2022.
O sigurnosti opskrbe plinom zbog agresije Rusije na Ukrajnu nitko u Europi ne može garantirati, ali se iskreno nadamo da će sve ići u smjeru stabilizacije”, naveo je Beljan u priopćenju.

U sklopu paketa mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa HAMAG-BICRO-om, pokrenulo je program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike. Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim mjernim mjestima do 10 GWh.
Poduzetnik se mora sam prijaviti za dodjelu potpore.

“Odluku o dodjeli potpore dobit će poduzetnik (korisnik potpore) nakon prijave u Hamag-Bicro, a nama kao opskrbljivaču plina dostavlja se vaučer sa subvencioniranim iznosom za svako obračunsko mjerno mjesto, koje se može mjesečno razmjerno odbijati, do zaključno s računom za ožujak 2023. godine. Vaučerom smanjujemo cijenu poduzetniku na dodatnih 1,5 kn/m³ do ispunjenja iznosa vaučera.
Mi trenutno imamo jednu od najmanjih cijena za poduzetnike, ovim smanjenjem cijena bi moglo biti na 6,58 kn/m³ što vrijedi do 31.09.2022.god. GPZ-opskrba ima cijenu plina 12,8 kn/m³ što znači da mi možemo imati skoro dvostruko manju cijenu”, zaključuje direktor Komunalija Ivan Beljan.