Foto/Bjelovarsko-bilogorska županija

Na 23. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu župan Marko Marušić održao je radni sastanak s češkim veleposlanikom u RH Milanom Hovorkom, predsjednikom HGK Županijske komore Bjelovar Jakovom Ćorićem i njihovim suradnicima.

Zaključeno je kako odlične odnose dviju zemalja, a napose suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom u kojoj živi najbrojnija češka manjina – treba konkretizirati kroz trgovinsku i poslovnu suradnju, za što postoji niz mogućnosti.

– Vanjskotrgovinska suradnja između naše županije i Republike Češke je na simboličnoj razini. Prema podacima iz 2019. godine njihov udio u ukupnom izvozu Bjelovarsko-bilogorske županije iznosio je 1,7 posto, dok je uvoz bio 1,8 posto. Zbog rata u Ukrajini, mnoge su češke tvrtke izgubile tržište u Rusiji i Ukrajini, tražit će nova tržišta i mi tu svakako vidimo prostor za unaprjeđenje suradnje – istaknuo je župan Marušić dodajući da će se u prvoj polovici svibnja održati videokonferencija na kojoj će obje strane predstaviti gospodarske mogućnosti i poduzetnike koji su zainteresirani za suradnju.

Češki veleposlanik Hovorka tek je tri mjeseca u Hrvatskoj, a županiju je posjetio već šest puta.

– Vidim ovdje na sajmu tvrtke iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Srbije, ali žao mi je što ne vidim tvrtke iz Češke. Mi smo prijateljske zemlje, veliki češki investitori zainteresirani su za Hrvatsku i mislim da bi Češka bila odlična zemlja partner na jesenskom sajmu. Potencijal je veliki i svi smo spremni to pretvoriti u konkretne prilike za naše poduzetnike – istaknuo je Hovorka koji je iznimno zadovoljan dosadašnjim razgovorima sa županom.

Da su mogućnosti za suradnju doista velike potvrdio je i predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

– Vrijednost izvoza županije u Češku je oko 16 milijuna kuna, a uvoz iz Češke je oko 33 do 34 milijuna kuna. Županija bi tu morala iskoristiti prednosti koje imamo jer imamo zaista kvalitetnu češku manjinu koja je most koji će odraditi puno više da postavimo te odnose drukčije, da češke tvrtke tu nađu sebe. S približavanjem brze ceste i povezivanjem s gospodarskom zonom od 800 hektara otvara se prostor za greenfield investicije. Moramo prvo spojiti tvrtke, a trgovinski dio ćemo odraditi svi ponešto – kazao je Ćorić.

Pohvalio je napore češkog veleposlanika koji čini sve i daje poticaj i važan impuls da se u međusobnoj suradnji učini zaokret.