Nakon dvogodišnje pauze danas je u 10 sati svečano otvoren 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam. Svečano ga je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Velika mi je čast i zaovoljstvo što sam danas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Bjelovaru. Ovo je županija koja je sigurno jedna od nositeljica poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, koja je u tome ostvarila sjajne rezultate kroz povijest, a Grad Bjelovar uz ovaj sajam, nositelj je čitavog niza različitih projekata i aktivnosti, međutim po ovom sajmu postao je prepoznatljiv, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe. Tri godine, od 2019. nije bilo Proljetnog sajam i sasvim sigurno da smo se svi zaželjeli ponovno sresti i porazgovarati i razgledati čitav niz stvari koje možemo vidjeti na sajmu koje nisu samo vezane za poljoprivredu. Ja bih svima poželio puno uspjeha i neka ovo zaista bude veliki povratak našeg poljoprivrednog sajma – rekao je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Vršitelj dužnosti direktora sajma Zlatko Salaj rekao je kako se nada da će većina opreme izložene na sajmu završiti u dvorištima poljoprivrednih domaćinstava te da se dobar dio robe neće vratiti u tvornice već će u idućih nekoliko dana otići na polja.

– Izlagačima želim dobru prodaju, posjetiteljima želim dobru kupnju. Svi vjerujemo da će na sajmu biti i sajamskih popusta tako da će se moći i povoljnije kupiti roba. Ako su zadovoljni potrošači i posjetitelji onda smo zadovoljni i mi kao organizatori – rekao je Salaj.

Vršitelj dužnosti direkora Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj

U sklopu glavne manifestacije održavaju se i 4. HOROP sajam opreme za hortikulturu, 4. GRO-KO sajam građevinske i komunalne opreme i 17. međunarodni pčelarski sajam koji je trebao biti održan u veljači, ali je zbog epidemioloških mjera bio odgođen.

– Ovakvi sajamski prostori su najbolji jer možemo prikazati kako proizvodimo, što radimo i kakve probleme imamo i zamolimo rješenja kad nam je to potrebno. Nadam se da je ovaj sajam prekretnica i da ćemo ući u jednu normalu i krenuti u jedan normalni sustav proizvodnje. Svim pčelarima i poljioprivrednicima želim jednu dobru suradnju, da razumno koristimo pesticide i surađujemo na raznim područjima kako bi učinili što manje štete po pčelu, koja je jako vrijedna na ovom svijetu – kazao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos

Održavanje Proljetnog sajma znači i opstanak poljoprivrede u županiji i vjerujem da će biti uspješan, rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak i dodao:

– Sajmovanje je jako važno poljoprivrednicima jer razmjenjuju iskustva i znanja, prigoda je da se uspostave i poslovni odnosi. Vjerujem da je ovaj sajam prilika da kažemo da je poljoprivreda važna za razvoj i grada i županije. Surađujem sa županom Marušićem, znam da zajedno dijelimo istu viziju kako vratiti poljoprivredu ove županije na visoku razinu – kazao je Hrebak.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak

Župan Marušić je u svom govoru istaknuo sve ono što županija radi kako bi se poljoprivreda digla na višu razinu, od sufinanciranja proljetne sjetve do skorog sufinanciranja kamata na kredite za tov junadi.

– Drago mi je što kao županija uspostavljamo bolju suradnju s resornim ministarstvom, a ona će se očitovati boljom podrškom ministarstva sajamskim manifestacijama u Gudovcu. Velika je stvar što Ministarstvo ima svoj štand ove godine na sajmu i što će poljoprivrednicima biti na raspolaganju sva tri dana sajmovanja za sva pitanja – rekao je Marušić.

Župan Marko Marušić

Vezano uz rečeno ministrica Marija Vučković i direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj tijekom obilaska sajma potpisali su na štandu Bjelovarsko-bilogorske županije sporazum o suradnji i snažnijem sudjelovanju Ministarstva poljoprivrede na sajamskim manifestacijama u Gudovcu.