Zdravko Andri je nekadašnji zaposlenik medija, a sada se već dugi niz godina bavi ugostiteljskim poslom. Restoran „Kod Bake“, kojeg vodi zajedno sa suprugom Danijelom Crnjak Andri nalazi se u Kapelici nedaleko Garešnice te je on specifičan po tome što njegovi posjetitelji već više od 50 godina imaju priliku kušati tradicijska jela kakva su nekada davno pripremali naši stari. Pri njihovoj pripremi se koriste namirnice s vlastitog OPG-a, a važno je kazati kako dominiraju slavonske i zagorske delicije. Specijaliteti su: jela od divljači i gljiva, buncek i kiselo zelje, špek fileki, jela sa šparogama i divljim lukom, rezanci s makom, šnenokle, domaće kobasice, krvavice, meso iz masti te mnogi drugi. Restoran je nositelj priznanja Brončani cvijet ruralne gastronomije, Okusi zavičaja Bjelovarsko-bilogorske županije, finalist je izbora EDEN destinacije izvrsnosti i osvajač prvog mjesta na „Simple the best“ natjecanju u kategoriji posluživanja tradicijske hrane. U vodećih stotinu restorana Hrvatske je po prvi puta ušao 2020. godine, a u njemu se konzumiraju i autohtona, domaća vina, vina Moslavine. Ponajviše Škrlet te vina iz grada Daruvara.  

Nadalje, njegovim unutarnjim dijelom dominira rustikalni stil uređenja, dok je kod vanjskog važno istaknuti veliku terasu s drvenom kućicom kao dječjom igraonicom za rođendane. Ista je izgrađena uz pomoć TZ Bjelovarsko-bilogorske županije. Također, posjetitelji restorana mogu uživati u prekrasnom dvorištu gdje se nalaze malene svinje, perad pa i magarci. Sve njih može se hraniti te se fotografirati s njima. Stoga, ovdje je riječ o puno većoj ponudi od same kulinarske pa smo iz tog razloga iskoristili priliku i ugodno razgovarali s Andrijem koji nam je približio svoje maleno carstvo. Dakle, uživajte čitajući o ovom dragulju našega kraja.

Nakon vašeg medijskog djelovanja, zajedno sa svojom suprugom ste započeli s kulinarstvom. Kako je do toga došlo u ovim teškim vremenima?

Rekao bih da je tome pridonijelo to što smo i Danijela i ja zanesenjaci, ljubitelji dobre hrane. Isto tako, volimo je pripremati, prezentirati te stvarati nove recepte. Jednostavno, volimo nove izazove. Danijela je poznata hrvatska kuharica, članica hrvatskog kuharskog saveza, a to što je prije nekoliko godina bila u top ten nacionalnih kuhara dovoljno govori o tome da nije zalutala u ovaj posao. Moram kazati kako su ljudi nerijetko iznenađeni kada kod nas pojedu neka jela koja nisu uobičajena, odnosno, teško ih je pronaći negdje drugdje. Primjerice, som na bijelo. Dakle, maksimalno koristimo to što imamo slatkovodnu ribu i raznorazne mogućnosti. Zapravo, tako se profiliramo, a i danas objavljujemo recepte u hrvatskim krugovima gastronomije. Puno drugih kuhara razmatra što mi to radimo te smo s punim pravom ponosni na svoje uratke.

Danas se ljudi sve više vraćaju domaćoj hrani, domaćem ambijentu. Obzirom da se vaš restoran na to bazira što biste rekli, koliko se cijeni njegova hrana i ambijent kojeg on pruža?

Pa, smatram da je stvar prepoznata u lokalnim okvirima. Dakle, u Garešnici, Kutini, Daruvaru, Bjelovaru, a mi se i dalje nastavljamo truditi brandirati restoran kao jedno mjesto tradicijske kuhinje, kuhinje u kojoj se pripremaju tradicijska jela. Također, u budućnosti ćemo još više raditi po tom pitanju jer restoran ide u pravcu poznatog izletišta sa kvalitetnom kušaonicom ukusne hrane.

Zanimljiva priča vrti se oko fileka. Pojasnite nam je u kratkim crtama!

Točno! Mi smo od fileka napravili cijeli brand. Fileki su jedna namirnica po kojoj je naš restoran prepoznatljiv te je jako zanimljivo što se sve od njih može kreirati. Naši ljudi su naučeni jesti špek fileke, ali u ovoj priči postoji mnoštvo ukusnih jela poput: juhe na bijelo, bijele juhe s mlijekom, rižota od fileka,  tu su fileki s porilukom i ječmenom kašom, fileki sa zapečenim grahom, špek fileki po našoj recepturi, imamo i pohane fileke koji konkuriraju lignjama, a kao šećer na kraju tu je desert – kolač od fileka kojeg posebno priprema moja supruga. Zanimljivost jest ta da su spomenute juhe inače specijaliteti Rumunjske i Bugarske, općenito zemalja istočne Europe, dok naš rižoto dolaze jesti talijanski lovci koji posjećuju Garešnicu. Treba naglasiti kako su fileki nekada bili sirotinjska namirnica, jeli su ih siromašni ljudi, no u današnje vrijeme se radi o pravoj deliciji. Dakle, svi oni koji ih vole posjećuju nas i tako se proširuje glas o našem restoranu.

Recite nam nešto više o natjecanju koje će biti organizirano 30. travnja, odnosno 1. svibnja!

Kako je restoran poznat po pripremi fileka, ponajviše špek fileka, široj populaciji najpoznatijeg načina njihove pripreme, odlučili smo se okupiti najbolje kuhare iz naše domovine, ali i inozemstva u namjeri predstaviti fileke kao namirnicu od koje je moguće napraviti raznorazna ukusna jela. Cjelokupan događaj je također zamišljen i kao prvenstvo Hrvatske pa će to biti još jedan dodatan način predstavljanja našeg restorana. Birat ćemo najbolje kuhare ove namirnice, a imamo najavljen dolazak masterchefova iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije pa i Slovenije. Stoga sve ovo možemo proglasiti „praznikom fileka“, ali valja reći i to da će tu biti i kotlić finoga graha za sve one posjetitelje kojima fileki nisu dragi.  Dakle, bit će vrlo zanimljivo, imat ćemo izrazito bogatu i kvalitetnu ponudu, kao i potporu TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno mnogih hrvatskih prehrambenih tvornica. Svima njima se ovim putem želim zahvaliti. Na koncu, mogu reći da se već sada veselim svemu što nam predstoji.

Za kraj ovog intervjua nam odgovorite na pitanje – kako je došlo do samog imena restorana?

Zapravo, priča kaže kako je u samim počecima ovdje bila gostionica koja se zvala „Vinski Vrh“, a iz razloga što je oko nje postojala brajda s grožđem. Tako su prolaznici – kamiondžije stajali i pritom pitali vlasnicu – baku ima li što za pojesti. Njen odgovor je uvijek bio „kuham sebi grah, mogu vam dati da malo pojedete“. Uz to je posluživala domaće kobasice pa su vozači počeli to konzumirati i svojim prijateljima govorili da u Kapelici pokraj Garešnice postoji jedna baka koja svakodnevno kuha domaće specijalitete. Tako je sve započelo, a mi smo stoga ime zadržali kao uspomenu na tu preminulu baku. Također, zadržali smo i ta njena starinska jela napravivši od njih pravi brand, sve zajedno podignuvši na još jedan viši nivo.

Na ovaj smo vam način približili kulinarski put obitelji Andri. Danijeli i Zdravku želimo još puno uspjeha u budućem radu.