20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Ustavni sud obustavio je pripajanje lokalnih vodoopskrbljivača Vodovodu i odvodnji

Nove vijesti

Ustavni sud u utorak je pokrenuo postupak za ocjenom ustavnosti i privremeno obustavo vladinu Uredbu o uslužnim područjima prema kojoj se Vodovodu i odvodnji, kao tvrtki preuzimatelju, trebao pripojio veliki broj javnih isporučitelja vodnih usluga, piše Jutarnji list.

„Do donošenja konačne odluke u tom predmetu, Ustavni sud privremeno je obustavio izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju navedene uredbe”, izvijestio je u utorak Ustavni sud.

Ističu da su prihvatili da razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka „otvaraju pitanje formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom”, ali i „pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji”.

To, dodaju, podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje.

Kažu i da je Ustavni sud, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, „ocijenio potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju te uredbe do donošenja odluke o njezinoj suglasnosti s Ustavom i zakonom”.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti potpisali su gradovi Jastrebarsko, Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa.

Inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, naglasivši da je voda interes građana, a ne politike te predloživši da se usporavane odredbe zakona ukinu ili ponište.

Predlagači su isticali da velik odziv gradonačelnika i načelnika općina neovisno o političkim opcijama kojima pripadaju potvrđuje kako je pitanje vodoopskrbe za građane iznimno važno, objavio je Jutarnji list.hr.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika