Tradicionalnom akcijom „Dan narcisa“, koja je danas održana u Dubravi, Udruga žena liječenih od raka dojke sv. Margareta spojila je humanitarnu akciju i javnozdravstvenu kampanju i još jednom podigla svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Cilj akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke te smanjenja smrtnosti od ove zloćudne bolesti.

– Ovu akciju provodimo od kada Udruga postoji, ovo nam je trinaesta godina za redom. Imali smo 9 000 narcisa, od toga 5 000 narcisa smo dali Crvenom križu Vrbovec koji ih je podijelio i prikupio dobrovoljni prilog u roku dva dana, ostatak imamo na punktovima u Dubravi i Čazmi – kazala je predsjednica udruge Mira Turk.

Ova udruga broji sedamdeset i sedam članica koje aktivno sudjeluju u njenom radu. Veliku podršku u svom radu imaju od saborskog zastupnika i načelnika Općine Dubrava Tomislava Okroše koji ih je i danas podržao.

Iako je zadnje dvije godine Udruga bila manje aktivna zbog epidemije koronavirusa koja im je dosta poremetila planove i dalje je na raspolaganju svim ženama koje se suoče s ovom dijagnozom. Zadnji projekt koji je realiziran bio je u suradnji s OŠ Dubrava.

– Naša udruga napravila je slikovnicu „Mama je bolesna, kako se ja osjećam“ kojoj je cilj da kroz djecu potaknemo žene da više misle o sebi i svom zdravlju – kazala je Turk i još jednom pozvala žene da redovito rade samopreglede dojki i redovite kontrole jer kod ove bolesti izrazito je važno za pozitivan ishod da se što prije otkrije.

– Svaka žena sama najbolje poznaje svoje tijelo i prva će otkriti neku promjenu. Redovito pregledavajte svoje dojke i ako primijetite promjene na koži dojke ili oko bradavica, kvržicu ili oteklinu u dojki ili pazuhom, promjene boje/iscjetka iz bradavica ili promjena u obliku, veličini ili položaju grudi i bradavica obavezno se treba javiti svom liječniku – dodala je Turk.

Najbolje vrijeme za samopregled je oko tjedan dana nakon menstruacije.