Danas je na bjelovarskoj Gradskoj tržnici održana humanitarna akcija pod nazivom „Dan narcisa“ – nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke. Riječ je o akciji koju je organizirala Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije na čijem je čelu predsjednik Želimir Bertić, Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke „Biser“ te Klub laringektominiranih osoba Bjelovar. Cvijet narcis je u ovoj priči odabran kao simbol proljeća, nade i novog života te je važno kazati kako se ova hvale vrijedna akcija u Bjelovaru obilježava od 2001. godine. Nažalost, broj oboljelih od karcinoma dojke raste, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a upravo on je na prvom mjestu od svih malignih bolesti kojima podliježu žene. Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od ovog karcinoma, dok svakih šest minuta jedna umre.
U Hrvatskoj ih oboli oko 2.500 i premine oko njih 1.000. To znači da kod nas obolijeva svaka deseta žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje od te bolesti oboli više od 50 pripadnica nježnijeg spola, ali je bolest u visokom postotku izlječiva. Važnost te izlječivosti je pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Također, od velike je važnosti sekundarna prevencija. Ona se sastoji od pozivanja na mamografiju žena koje pripadaju rizičnoj skupini, educiranja ostatka populacije te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom. Kažimo da će sav prikupljeni prihod biti doniran Općoj bolnici Bjelovar za kupnju reagensa tumorskog biljega za dojku, kao i to da društvo mora prepoznati problem karcinoma dojke. Stoga je u budućnosti potrebno podizati svijest o prevenciji i pružati psihološku pomoć, ne samo oboljelim ženama već i njihovim obiteljima, a zaključno vam donosimo razmišljanja ranije spomenutog Bertića te Marije Jungić – dožupanice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Želimir Bertić predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije

– Ovo je 26. ovakva akcija, a posvećena je svim ženama oboljelima od karcinoma dojke. Njen cilj je senzibilizirati javnost oko ovoga velikoga zdravstvenoga problema. Odazivom smo zadovoljni iako on naravno uvijek može biti i bolji. No, najvažnije u cijeloj ovoj priči jest to da sve manji broj žena obolijeva, odnosno umire od ove bolesti. Savjet svim ženama je da redovito posjećuju svog ginekologa, podvrgnu se mamografiji te posebnu pažnju obrate ukoliko imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu od ranije. Kako se kaže – bolje nekoliko puta preventivno otići liječniku nego jednom ne otići. Također, zanimljivost jest ta da čak i muškarci mogu oboljeti od karcinoma dojke, pa je obiteljska podrška i educiranost izuzetno važna – rekao je Želimir Bertić.

– Bjelovarsko-bilogorska Liga protiv raka organizirala je podjelu narcisa, a treba pohvaliti sve ove volontere koji već godinama ukazuju na prevenciju i borbu protiv raka dojke. Još jednom pozivam sve žene da se kontroliraju kod svojih liječnika, a ljudi su očigledno željni dobrotvornih aktivnosti nakon pandemije koronavirusa koja je, nadamo se pri svom kraju. Dakle, i ovim putem se zahvaljujem svima na dolasku – kazala je zamnjenica župana Marija Jungić.