Projekt Zelena i poljoprivredna knjižnica Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma nastavljen je  predavanjem „Zeleni vrt – razmjena iskustava“, Ljiljane Diktić iz udruge ekoloških poljoprivrednika „Eko Čazma” i dipl. ing. agr. Vjekoslava Budanca iz Poljoprivredne zadruge „Plodovi Moslavine” i predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

– U suradnji s knjižnicom održavamo uz predavanje i razmjenu sjemena. Okupimo se ovdje i raspravljamo i razmjenjujemo svoja iskustva i sjeme, pričamo koliko je važno te naše autohtone, starinske sorte sačuvati i prenijeti novim generacijama. Pričamo i o obradi zemlje, načinu obrade, a naglasak stavljamo na onaj dio sa što manje zagađenja da u našim vrtovima proizvedemo zdravu hranu – kazala je Ljiljana Diktić.

Dipl. ing. agr. Vjekoslav Budanec osvrt je dao na aktualnu vremensku situciju i kako klimatske promjene utječu na rokove sjetve i sadnje za koje više ne postoje pravila već se valja prilagođavati trenutnoj situaciji. Iskoristili smo priliku pitati ga s obzirom da je  predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara kako poskupljenja repromaterijala utječu na hrvatske povrćare.

– Troškovi su se drastično povećali, najviše cijena mineralnih gnojiva od 50 – 300%, ovisi koja vrsta gnojiva. Povećala se cijena nafte, to svi znamo, i oni koji se voze u autima, tako i u traktorima. Praktički u godinu dana skoro je 100% otišla gore cijena plavog dizela tako da su to troškovi koji se moraju negdje ukalkulirati. Mi ne možemo držati istu cijenu konačnog proizvoda, a rastu troškovi tako da, nažalost, rastu i cijene. Uvijek se na kraju mora negdje prelomiti i netko mora platiti – kaže Budanec, a na pitanje koliko će  potrošači koji kupuju proizvode to na kraju platiti je odgovorio kako su i prošle godine svi govorili o velikom povećanju cijena povrća koje su u prosjeku otišle gore 15 – 30 %, a toliko povećanje može se očekivati i ove godine.

– Neće to ići jako puno gore, neće biti proporcionalno rastu cijena gnojiva i nafte jer uvijek pokušavamo negdje uštedjeti i kombinirati da ne dižemo cijene toliko gore – rekao je Budanec i osvrnuo se na rad Poljoprivredne zadruge „Plodovi Moslavine” koja broji dvadesetak zadrugara.

– Zadruga dogovara proizvodnju kao i do sada, ali imamo i novih kultura, pa smo probno kod nekih zadrugara krenuli s kupusom i tikvicama, pa ćemo vidjeti kako će to ići. Širimo malo asortiman, ali u principu interesa ima, a sve ovisi o sezoni kakva će biti – rekao je.