Kada u proljeće stigne lijepo vrijeme, puno osoba odluči prekinuti vezu koju su započeli za zimskih mjeseci.

U vrijeme zime, kada je hladno, često je dosadno, pa čak i depresivno i pokušavamo to ublažiti ulazeći u vezu. Na proljeće, nakon što se vrijeme poljepša i otvore se nove mogućnosti provođenja slobodnog vremena, osjećamo potrebu osloboditi se one zimske veze. Prekidamo ju kako bismo si stvorili uvjete za ljeto: slobodu i mogućnost kako bi radili što želimo bez obveza prema drugoj osobi.

Manjak Sunčeva svjetla u zimi i povećanje tijekom ljetnih, utječe na uspješnost veze. 

Zimi dolazi do manjka svjetla zbog čega tijelo provodi više melatonina, hormona zbog kojeg osjećate umor. Istodobno se proizvodi manje serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima.

Kad se nakon depresivnih zimskih mjeseci napokon pokaže sunce, počinjemo se osjećati bolje pa ne trebamo drugu osobu u kojoj bismo pronalazili sreću i zadovoljstvo. 

Ostavio vas je netko ili ste ti koji ste s nekim prekinuli, nema straha. Toplo vrijeme će probuditi želju za izlaženjem iz kuće, imati će te više prilika za druženjem s drugima.

Facebook je isto tako potvrdio ovaj fenomen. Analiza statusa koji su sadržavali riječi “prekid” i “prekinuti” iz 2010. pokazala je da se većina njih pojavljuju u proljeće.