Međunarodni Supermaraton Zagreb-Čazma ove se godine održava po 45. put i najduža je cestovna utrka u Hrvatskoj (61km i 350m), te jedna od najstarijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja ponajbolje ultramaratonce iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Srbije, BiH i Mađarske.

Ove godine prijavljeno je preko 120 ultramaratonaca koji će u nedjelju krenuti s Trga bana Jelačića. Među njima su i dva maratonca i jedna maratonka iz Čazme.

Za utrku su se prijavili Katarina Anić Zidrum, Nenad Vuković i Marko Kolar.

Katarina Anić Zidrum trčanjem se bavi i uživa u njemu od kad zna za sebe, no intenzivnije mu se posvetila zadnjih dvije godine. Želja da istrči ovaj maraton nastala je kada je imala petnaest godina.

Nenad Vuković

Nenad Vuković trenutno je na radu u Njemačkoj ali zbog maratona dolazi u Hrvatsku. Otegotna okolnost mu je kako nam je kazao što u subotu još radi i nakon posla putuje deset sati samo da bi mogao trčati na ovom maratonu, za koji se intenzivno priprema zadnjih nekoliko mjeseci. Vukoviću je ovo četvrti put da sudjeluje u ovoj utrci.

Marka Kolara zatekli smo na zadnjem treningu u Čazmi.

– Za maraton se pripremam od studenog prošle godine. Pripreme su mi prošle u dosta otežavajućim okolnostima zbog ozljeda. Od veljače sam pojačao učestalost i intenzitet treninga jer do tada su me pratile i kočile ozljede i recimo – kazao nam je Kolar koji je prošle godine istrčao jedan klasični maraton u dužini od 42 kilometra.

Najveća podrška su mu Predrag Živković i Davor Valkaj koji i treniraju s njim, obitelj i djevojka.

– Trčim iz ljubavi jjoš od svoje petnaeste godine aktivno, ali nisam bio baš aktivan što se tiče utrka. Što se tiče pak rezultata ne bi ništa najavljivao, prvi put trčim i cilj mi je istrčati maraton. Imam neka svoja očekivanja koja bi zadržao za sebe, jer nikad ne znaš što ti ovako duga dionica nosi – kazao nam je Kolar.