Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Grad Bjelovar dobio je sufinanciranje za projekte „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT 1“ i “Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije-Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1“.

Riječ je o projektima sufinanciranima Programom „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Kneževine Lihtenštajn, Norveške i Islanda u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar.

– Mi smo u ovoj fazi dobili odobren projekt, ne znamo još točno koliko je financiranje, ali u pravilu je uvijek da ono što ste zatražili i dobijete. Mi smo dobili u petak poslijepodne informaciju da nam je odobren projekt za izradu dokumentacije od nešto više od 2 milijuna kuna i onda kasnije navečer stigla je i informacija da nam je odobren i projekt gradnje bušotine vrijedan 25 milijuna kuna. Mi smo ukupno zatražili 10 milijuna kuna što je maksimum koji smo mogli dobiti – kazao je gradonačelnik Hrebak i dodao kako već sada gledaju kako pronaći ostalih 15 milijuna kuna.

– Ovaj projekt je ogroman i po nekim našim procjenama kada bi ga u potpunosti realizirali on bi se isplatio u roku od 5 do 8 godina. Brzo se mora potrošiti novac, do kraja 2023.. Naša procjena je da ćemo sa svim radovima biti gotovi u jesen 2023. godine – kaže Hrebak.

Ove godine bi se samo trebala napraviti projektna dokumentacija vrijedna 2 milijuna kuna, krajem godine će se ići u izradu glavnog projekta, početkom 2023. vadila bi se građevinska dozvola, provela javna nabava i išlo bi se u realizaciju 25 milijuna kuna vrijednog projekta i dobivanje bušotine u potpunosti spremne za korištenje.

– Ono što već sada znamo je da će toplina biti dovoljna za grijanje toplica, Bjelovarskog sajma i buduće Poslovne zone. Naša vizija je da imamo najatraktivniju Poslovnu zonu u Hrvatskoj koja će biti 500 metara od buduće brze ceste, veličine 80 ha koja može zapošljavati nekoliko tisuća novih Bjelovarčana, zonu koja će praktički dati sve za 1 kunu potencijalnom investitoru koji dođe i otvori radna mjesta i zona koja će ponuditi ono što nema nitko u Hrvatskoj, a to je zamjena za plin, energija koja je stabilna i kojoj ne skače cijena – zaključio je Hrebak.