foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Danas u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Bjelovaru boravi Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj. 

Svoj posjet Hovorka  je započeo radnim sastankom sa županom Markom Marušićem.

Nakon sastanka župan Marušić je kazao je kako je želja da se dobra suradnja nastavi razvijati i na gospodarskoj razini.

– Pokušavamo privući što veći broj čeških poduzetnika na područje Bjelovarsko-Bilogorske županije. Tako je jedna od tema bila i da Češka bude zemlja partner na Jesenskom međunarodnom sajmu u Gudovcu – kazao je župan Marušić i još jednom ponovio da je smisao svega da što više čeških poduzetnika uloži u područje naše županije.

– Gledajući kulturološku i gastronomsku baštinu mislim da tu imamo svakako želje da to još bolje unaprijedimo i raduje me ta buduća zajednička suradnja – dodao je Marušić.

Župan Marko Marušić i vepeoslanik Češke republike Nj. E. Milan Hovorka / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Veleposlanik Hovorka je iskoristio priliku zahvaliti županu Marušiću na potpori koju daje češkoj nacionalnoj manjini kako s razine Županije , tako i od strane županijskih općina i gradova.

– Htjeli bismo i dalje razvijati i povećati ovu suradnju između BBŽ i Češke republike, ne samo u turizmu, već i školstvu i svim ostalim granama. Razgovarali smo s gospodinom županom kako sve te aktivnosti i naše zajedništvo pretočiti u mogućnost investicija, trgovine i gospodarske suradnje u budućnosti. Planiramo zajenički s BBŽ i Županijskom komorom organizirati video konferenciju gdje bismo predstavili mogućnost investicija u BBŽ od strane čeških investitora i poduzetnika, a i naš zajednički cilj je da Češka republika bude partner na jesenskom bjelovarskom sajmu – kazao je veleposlanik Hovorka.

U sklopu pojete veleposlanik je održao i sastanak s gradonačelnikom Hrebakom, posjetio Veleučilište, Bjelovarski sajam, a boravak u županiji završava posjetom Češkoj osnovnoj školi Josip Ružička  u Končanici i obilaskom prihvatnog centra.

foto: Lorenzo Kocijan Pacas