Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je ugovore o dodjeli studentskih stipendija na području Bjelovarsko-bilogorske županije u akademskoj 2021./2022. godini.

Nakon provedenog natječaja pravo na stipendije ostvario je 21 student. Među njima je 7 studenata medicine koji će primiti stipendiju od 3 tisuće kuna, a to je bilo jedno od mojih obećanja koje se nametnulo zbog stanja na terenu, odnosno velikog problema s nedostatkom liječnika – kazao je Marušić.

Potpisani su i aneksi ugovora s 5 studenata medicinskih fakulteta (3., 4. i 5. godina studiranja) jer im je stipendija s dosadašnjih 1.000 kn povećana na 3.000 kn mjesečno. 

Ugovori se potpisuju tek sada jer je trebalo promijeniti pravilnik o stipendiranju studenata, što je napravljeno na sjednici Županijske skupštine u prosincu prošle godine i kad su stvoreni svi uvjeti tek je tada bio raspisan natječaj, no nitko od studenata neće biti zakinut, napominje župan Marušić:

Stipendije će im se retroaktivno isplatiti. Konkretno do kraja ovog mjeseca ići će isplata stipendija za posljednih 6 mjeseci. Mislim da je ta informacija studentima najbitnija.

Koliko same stipendije znače studentima rekli su Ena Turković studentica prve godine Medicinsko-laboratorijske dijagnostike na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, Borna Emić student 6. godine medicine i David Palijan student 3. godine medicine:

Stvarno mi puno znači ova stipendija jer nisam dobila dom, tako da plaćam stan što je stvarno u ovo vrijeme skupo tako da će nam Županija s ovom stipendijom jako puno pomoći – rekla je Ena.

Vidimo da cijene svuda rastu, ima sve više prakse po okolnim bolnicama, treba i za gorivo i za sve, tako da puno znači ova stipendija – kazao je Borna, dok je David ponovio gotovo iste razloge, te dodao kako će zasigurno ostati nakon fakulteta na području Grada Bjelovara, jer tu je nova bolnica i trebat će dobre doktore.

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas