Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Grad Bjelovar nastavlja sa sadnjom stabala. Cilj je imati suvremen i zelen grad, potaknuti građane da i sami sade i time pridonose očuvanju svoga okoliša.

Nakon prošlogodišnje, jesenske sadnje u Frankopanskoj ulici, proljetna je počela u Ulici Josipa Jelačića. U samo nekoliko dana u Bjelovaru će se posaditi više od 100 različitih vrsta stabala u više ulica.

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Ono što treba naglasiti je da Grad Bjelovar svake godine duplo više stabala zasadi nego što se drveća posječe. Naravno da treba ponekad posjeći neko drvo ako od njega prijeti opasnost građanima ili ako je bolesno ili staro. Staro drveće se treba zamijeniti novim ali bitno je za naglasiti da se duplo više posadi nego posječe – rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i osvrnuo se na drvorede koji su morali biti srušeni zbog projekta aglomeracije:

– Nije Igor Brajdić projektirao trasu kanalizacije u Ulici dr. Ante Starčevića, nego je projektant projektirao trasu kanalizacije zbog koje se mora srušiti drvored. Zašto? Zbog toga što se ljudi ne bi mogli priključiti na kanalizaciju jer je i stara trasa onuda prolazila. To se radilo prije nego što mi došli. Ja potičem zeleni grad, želim zeleni grad i ono što smo napravili je da smo zaustavili radove i nema rušenja drveća dok se prvih 100 metara ulice ne obnovi. Inzistiram na tome da svako drvo koje se posječe ima svoje zamjensko drvo. Naravno, tamo gdje se posječe staro drvo, ne može odmah narasti isto takvo, moramo posaditi mlađe. No, ni jedno drvo nećemo srušiti da novo ne posadimo, a isto tako sadimo nova drveća u onom području gdje ih nije bilo – kazao je Brajdić.

Foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Kuglastim bagremom podsađuje se drvored u Ulici Josipa Jelačića. U Ulici sv. Antuna je obnovljen cijeli drvored koji je bio uklonjen, a u planu je sljedeći tjedan posaditi novi drvored u Ivanovćanskoj ulici kuglastim jasenom.