13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

U Novoj Rači zaživjela Poslovna zona, s radom počeo prvi poduzetnik u njoj

Nove vijesti

Svečano je danas bilo u Novoj Rači. Nakon dugo godina ponovno je zaživio prostor bivšeg Fenora koji je bio ponos i dika ovog kraja.

Fenor se nekada bavio proizvodnjom opruga i bio velika tvrtka koja je zapošljavala 500 ljudi, no dugi niz godina nakon stečaja pogoni su bili zatvoreni.

Prostor je otkupila Općina Nova Rača i prenamijenila ga u poduzetničku zonu koja je danas dobila i svog prvog stanara.

Radi se o tvrtki Ferrodus iz Bjelovara vlasnika Vedrana Presečkog koji proizvodi sprave za fitness i svoje proizvode plasira na inozemno tržište.

Vedran Presečki / foto: Dražen Kocijan

– Izvozimo u sve zemlje Europe, čekamo Ameriku. Imamo dvije narudžbe čak za Kinu, Hong Kong, Peking, New York, Los Angeles, Pariz, Berlin… Mogu vam lakše reći u koje gradove ne izvozimo, nismo izvezli još u Finsku, Norvešku i u Rusiju – kazao je Presečki i dodao kako im je općina ponudila odlične uvjete i subvencije što ih je privuklo da svoj pogon otvore upravo u ovoj općini, jer zbog količine narudžbi bili su prisiljeni na proširenje.

– Počele su nam se povećavati narudžbe, jača nam se brand i u ovih 6 godina je došlo do toga da imamo ogromne količine narudžbi koje ne možemo u postojećem prostoru proizvoditi -dodao je Presečki.

foto: Dražen Kocijan

Načelnik Nove Rače Darko Knežić se nada da će se uskoro popuniti i ostale četiri hale, staviti u funkciju i time otvoriti i nova radna mjesta u ovoj općini.

– Drago nam je da ova poduzetnička zona od sutra kreće s radom i da će se ljudi moći zaposliti. Nadamo se da će to biti vjetar u leđa i drugima da dođu u kod nas – istaknuo je Knežić i otkrio koje pogodnosti su privukle ulagače.

Darko Knežić / foto: Dražen Kocijan

– Svi smo bili suglasni za pomoć od 100 tisuća kuna za uređenje sale, što su izglasali naši vijećnici. Oslobodili smo ih i plaćanja najma, prve godine 75%, druge godine 50%, mada najam kod nas i nije tako velik, 10 kuna po kvadratu što je zbilja mala cijena. Bitno je da se radi – kaže Knežić.

Otvorenju novog pogona nazočila je i županijska pročelnica za gospodarstvo Martina Posavac Ćurić koja je rekla kako županija pozdravlja svaki poduzetnički pothvat koji ima potencijala i koji će zapošljavati nove radne snage.

Martina Posavac Ćurić / foto: Dražen Kocijan

– Županija je u prošlom Javnom pozivu sufinancirala dio ovoga što danas imamo ovdje. Korisnici su mjere 7. i 8. i nadamo se da ćemo i u budućnost pomagati našim poduzetnicima – dodala je Posavac Ćurić.

Ferrodus ima svoj pogon i u Gradu Bjelovaru u kojem ima veliku podršku Grada i gradonačelnika Daria Hrebaka, koji je također danas bio u Novoj Rači na svečanom otvorenju.

Dario Hrebak / foto: Dražen Kocijan

– Imamo odličnu suradnju s Općinom Nova Rača i meni je drago da se ova poslovna zona aktivirala i vjerujem da će ovo biti jedan od prvih poduzetnika koji će ovdje doći. Proizvodnja Ferrodusa se zadržala i u Gradu Bjelovaru gdje ovaj poduzetnik nastavlja dalje sa svojim poslovanjem i ulaganjem. Ono što je najbitnije, to su sve proizvodi koji se izvoze, praktički devedeset posto proizvodnje ide van na strana tržišta. Ja vjerujem da ova priča u budućnosti može biti samo još uspješnija i drago mi je da je Općina Nova Rača prepoznala vrijednost takvog jednog projekta – zaključio je Hrebak.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika