U petak 11. ožujka u sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske povodom 180. godišnjice djelovanja Matice održana je Večer poezije u čast Matice hrvatske u izvođenju Bjelovarskog kazališta.

Članovi Bjelovarskog kazališta izvodili su pjesme koje su tematikom većinom bile vezane za naše podneblje i ljude koji pišu i stvaraju, te je na taj način njima dan svojevrstan obol kazala je Margareta Maja Fabičević, voditeljica Bjelovarskog kazališta.

– Dugi niz godina imamo odličnu suradnju s Maticom. Imali smo i veliku i snažnu poveznicu u tome što je i Ante Rade bio u Matici, a on je bio i jedan od naših osnivača. Zajedno smo osnivali Bjelovarsko kazalište, pa su onda i mnoge večeri poezije bile održane u našem kazalištu, promovirali su se mnogi Rusani u njemu i to nam je bila velika čast i zadovoljstvo, surađivati s Maticom u svakom slučaju – rekla je Fabičević.

Darko Dončević tajnik bjelovarskog ogranka Matice podsjetio je kako je za ovu visoku obljetnicu djelovanja Matice hrvatske pripremljeno niz programa od kojih je većina održana, no nekoliko još slijedi.

– Dalje nastavljamo predavanjem Gordane Matunci u četvrtak 17. ožujka u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u 19 sati i na kraju nam slijedi zatvaranje 21. ožujka u 18 sati u Gimnaziji Bjelovar s „Večeri posvećenoj Željku Sabolu“  – zaključio je Dončević.

Fotografije ustupio: Slaven Klobučar