foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Ovoga ponedjeljka je u Velikoj vijećnici Grada Bjelovara predstavljen projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada Grada Bjelovara“.

Projekt je sufinaniran od strane EU iz Kohezijskog fonda, a provodi ga gradska komunalna tvrtka Komunalac.

Kako je rekao gradonačelnik Dario Hrebak ovaj projekt je iskorak za Grad Bjelovar jer se ulaže preko 100 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a Bjelovar je jedan od desetak gradova u Hrvatskoj koji su ovaj posao smatrali ozbiljnim te je krenuo na vrijeme u njega. Gradi se tako već sortirnica vrijedna preko 43 milijuna kuna, a današnjom početnom konferencijom kreće se i u projekt izgradnje kompostane vrijedne 14,7 milijuna kuna što će biti još jedna karika u cijelom lancu gospodarenja otpadom.

Kada se svi projekti završe Bjelovar će imati jedan održiv i racionalni sustav koji će koristiti ne samo Grad Bjelovar već i 8 općina u okruženju, ali i Grad Daruvar s još četiri općine oko Daruvara. No, najvažnije za građane je, što to oni imaju od toga?

– Mi održavamo cijenu otpada na istim razinama kao što je to i danas, zadržavamo pravo da sami određujemo koja će to cijena biti jer grad si to može priuštiti. S treće strane mi imamo sustav koji je sam posebi održiv, učinkovi i bazira se na modernim tehnologijama – kazao je Hrebak, no i dodao kako će se dobrobiti ulaganja u gospodarenje otpadom vidjeti u u budućnosti, jer tko neće imati dobar sustav plaćat će velike penale.

Dario Hrebak / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Ti penali su u ovom današnjem vremenu još relativno mali. Kreću se od nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna, ali u budućnosti će to biti milijunski iznosi koje će građani morati plaćati u obliku velikih troškova odvoza smeća. Grad Bjelovar već sada ima jedan od najjeftinijih ako ne i najjeftiniji odvoz smeća, ali isto tako i vode u cijeloj  županiji i jedan od najjeftinih u Hrvatskoj. U budućnosti će to biti još uočljivije i zato radimo ovako velike investicije – kazao je Hrebak.

Ivan Ivančić predsjednik uprave Komunalca / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

Ivan Ivančić predsjednik uprave Komunalca dodao je kako će za desetak dana početi gradnja kompostane uvođenjem odabranih tvrtki za izvođenje radova u posao, a o tome kako će se u budućnosti prikupljati biorazgradivi otpad Ivančić je rekao kako će se građanima podijeliti 8 300 smeđih posuda za prikupljanje te vrste otpada.

– Procjenjuje se da je njega 30 – 40 % u sastavu mješanog komunalnog otpada što bi na kraju trebalo rezultirati sa 4 000 tona biorazgradivog otpada, a konačni rezultat bi trebao biti oko 1 600 tona dobivenog komposta – rekao je Ivančić.