Danas se održava 5. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije koja je uobičajeno započela Aktualnim satom.

Jedna od tema koja je pritom potaknuta je i broj zaposlenih u županijskoj upravi i visina ukupne mase njihovih plaća. Optužbe u prvom redu dolaze iz redova oporbe o čemu njen prvi čovjek, bivši župan, Damir Bajs kaže:

– Ako smo po čemu prvi onda smo to po porastu i po broju djelatnika u županiji i po iznosima koji će kroz ove četiri godine biti skoro 15 milijuna kuna. To je samo jedna stvar, a činjenica je da time žele prikriti svoj nerad – kaže Bajs.

Silvestar Štefović

Županijski vijećnik Silvestar Štefović koji je i sam prije dvije godine upozoravao na tadašnje prekoračenje limita mase plaća koji po zakonu iznosi 20 posto, a prema nalazu Državne revizije za 2018. i 2019. godinu, u županijskoj upravi je iznosila 26,4 posto, zatražio je od župana da odgovori koja je trenutna situacija s brojem zaposlenih i plaćama.

– Župane Marušić molim vas da nedvosmisleno kažete jeste li i za koliko povećali broj zaposlenih i koliko danas iznosi ukupno masa plaća u županijskoj upravi? – pitao je Štefović.

Župan Marko Marušić


– Što se tiče mase plaća u 2022. godini ona iznosi 15,75 posto prihoda poslovanja i danas se ne probija zakonska granica od 20 posto. Unatoč novim zapošljavanjima županija je i dalje u zakonskim okvirima. Trenutno je u mjesecu ožujku na plaći u županiji 135 osoba. Usporedbe radi 1. siječnja 2021. godine bilo je 140 osoba. Na kraju godine sa 31.12. 2021. godine bilo je 138 zaposlenih. Dakle, mi imamo trend smanjenja za 2 posto i mislim da nema mjesta optužbama da smo mi zaposlili pedeset ljudi ili ne znam koliko za vrijeme ove vlasti – kazao je Marušić.