12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Dječje sobe – vodič i ideje za uređenje

Nove vijesti

Mnogima se može na prvi pogled učiniti kako je vrlo jednostavno i lako urediti dječju sobu. Ipak, ako pitamo stručnjake i dizajnere – radi se o vrlo složenom procesu. Dječja soba je prostor u kojem će Vaši mališani provoditi djetinjstvo te je stoga bitno da im bude sve na dohvat ruke, da imaju kutak za igranje, učenje, spavanje – da su kreveti osigurani sigurnosnim ogradama itd…  Dječja soba jednostavno mora „rasti“ zajedno sa Vašom djecom, sukladno tome i njihovim potrebama. Sve je dobro ako ste predvidjeli dječju sobu dovoljne veličine i kvadrature. Problemi najviše nastaju ako je soba za djecu malena i skučena. Onda je jedino rješenje angažirati tvrtku za izradu namještaja po mjeri. Interijeri Zadro kreirati će Vam idealnu dječju sobu prema Vašim zamislima, bojama i veličinama i to po vrlo pristupačnoj cijeni. U nastavku Vam donosimo korisne ideje za uređenje dječje sobe, ali i popis stvari koje svaka dječja soba mora imati.  

1. Dječji krevet

Ovisno da li je dječja soba namijenjena za jedno ili dvoje djece – birajte klasični krevet ili krevet na kat. Prilikom kupovine kreveta – svakako ako je dijete manje kupite i zaštitnu ogradu koja štiti od pada i ozljede djeteta tijekom spavanja. Madrac je vrlo bitna stavka svakog kreveta, ponajviše dječjeg. Tu nemojte štedjeti i svom djetetu osigurajte kvalitetan madrac, ali i jastuk. Kažu da je dječji krevet najbolje smjestiti što dalje od prozora i radijatora.

2. Dječji ormar

Prilikom kupovine dječjega ormara, treba odabrati onaj ormar u koji stane sva dječja garderoba, ormar koji ima podesivu šinu kako bi se ista mogla pomjerati zajedno s godinama odrastanja Vašeg djeteta. Takav ormar trajati će godinama i nećete imati potrebe za kupovinom novoga. Dobro je da ormar ima i uvlačeće košare koje su odlično rješenje za sortiranje robe. Ako Vam je problem sa prostorom, svakako si naručite ugradbeni ormar po mjeri koji će iskoristiti svaki milimetar dječje sobe.

3. Radni stol i stolica

Radni stol mora biti dovoljno velik kako bi dijete moglo bez ikakvih problema pisati domaću zadaći i učiti. Radni stol trebao bi imati barem 2 ladice za odlaganje papira, kemijskih olovki, flomastera… Radni stol najbolje je smjestiti u blizini prozora kako bi dijete imalo dovoljnu količinu prirodnoga svijetla. Na svakom radnom stolu trebala bi biti stolna lampa odgovarajuće jačine kako bi Vaše dijete moglo nesmetano učiti i u noćnim satima. Ukoliko zbog dimenzija dječje sobe ne stane klasičan radni stol – razmislite o kutnom radnom stolu, preklopnom radnom stolu ili pak ugradbenom radnom stolu. Osim radnoga stola bitno je da dijete ima i kvalitetnu radnu stolicu – podesivo sjedalo, naslone za ruke i lumbalni dio.

4. Kutak za igranje

Kakva bi to bila dječja soba kada ne bi imala kutak za igranje koji mališani najviše vole. Odvojite stoga dio sobe za igranje i dječje igračke. Svakako planirajte u kutku za igranje postaviti kutije za pohranu igračaka kako bi djeca poslije igranja mogla sama za sobom spremiti i sortirati igračke. U kutak za igranje postavite djeci i maleni televizor gdje će moći gledati omiljene Youtube crtiće ili pak sa prijateljem zaigrati neku od igrica na igračim konzolama. Budući da djeca vole sjediti na podu – svakako osigurajte adekvatan tepih ili ga ukrasite podnim puzzlama.

5. Zidovi dječje sobe – oslikavanje i dekoracije

Zidovi dječje sobe trebaju biti razigrani i ukrašeni motivima koje Vaša djeca najviše vole. Danas u ponudi imate razne vrste naljepnica, tapeta i plakata s kojima na jednostavan i brz način možete oslikati zidove vaših mališana. Ideje za oslikavanje, ali i veliki izbor naljepnica možete pronaći na brojnim web trgovinama i portalima na internetu. Iznenadite svoga mališana velikim super herojem iznad kreveta ili pak kartom svijeta iznad radnoga stola. J

Nadamo se da smo Vam barem malo pomogli s ovim člankom. Želimo vam ugodnu zabavu kod uređenja dječje sobe.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika