Grad Čazma, kao i gradovi Garešnica i Grubišno polje na 5. sjednici Županijske skupštine dobili su osnivačka prava nad svojim osnovnim školama.

Grad Čazma je na ovu odluku čekala dugih 10 godina, dok su Garešnica i Grubišno Polje, iako su tek prije nekoliko dana na sjednicama svojih Grdaskih vijeća odlučili uputiti Županiji zahtjev, osnivačka prava dobili odmah.

– Ovaj prijedlog Gradskog vijeća i Grada Čazme i Garešnice i Grubišnog Polja o prijenosu vlasništva osnovne škole svakako podržavam i on će se kao takav uputiti resornim ministarstvima, Ministarstvu uprave i Ministarstvu obrazovanja na konačno donošenje – rekao je župan Marušić.

U raspravi koja je uslijedila Zlatko Barila postavio je pitanje koji su pravi razlozi za traženje osnivačkih prava, jer su gradovi i prije mogli pomagati školama oko opreme i poboljšanju uvjeta jer im županija kao osnivač to nije priječila, na što mu je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak odgovorio kako Grad Čazma već 10 godina pokušava doći do osnivačkih prava što su podržali i građani s više od 1000 potpisa te da bi Grad bolje brinuo o svojoj školi koja je godinama bila zakidana.

– Župan u osobi Damira Bajsa, koji je tada bio župan, činio je sve da toj školi ne da ono što joj pripada. Od financijskog zakidanja decentralizacijskih sredstava koja su tada bila znatna do svega onog ulaganja u školu – rekao je Pirak, a uslijedile su i teške riječi između dva politička rivala.

– Ne da je bivši župan obnavljao škole, nego je zloupotrijebio svoju ovlast i položaj na kojem je bio i zadužio županiju indirektno na način da je koristio ravnatelje škola kao trojanske konje da se oni zadužuju na vrlo dvojben način u obliku cash poola. Te škole su zadužene indirektno, a direktno te dugove treba otplatiti Županija. U ovom slučaju će to otplaćivati Grad Čazma. Ja pozivam institucije da se pozabave i s ovom činjenicom – rekao je Pirak, na što mu je Bajs replicirao.

– Ja isto očekujem da institucije riješe neke stvari. U jednom malom crnom rokovniku jedan gospodarstvenik koji voli ići po klubovima upisao je Čazma. Ja ne znam na koga bi se to moglo misliti, vezano uz Elektrocentar Petek. Zašto tamo piše Čazma, ja bih sigurno htio da to nije vezano uz samu Čazmu i Čazmance nego nešto drugo – kazao je Bajs.

A institucije je pozvao da rade svoj posao i HDZ-ov Silvestar Štefović koji je rekao kako je Bajs radio fasade na trule zidove, a osvrnuo se i na nabavu namještaja u energetski obnovljenim školama.

– Način nabavljanja namještaja u mnogim školama je upitan baš na način na koji se spominju crni rokovnici i Čazma. Nabavljalo se dobro znate od koje firme, iz kojeg grada, u čijim i kakvim rodbinskim vezama s vlasnicima te firme od koje su se nabavljali ormari, klupe i ostali namještaj za škole, pa i školu u Štefanju. Tako da nemojte spominjati crne rokovnike zato što se bojim, ne prejudiciram ali se bojim, da još netko ima takvih rokovnika – kazao je Štefović.

Župan Marušić je isto tako rekao kako bi institucije trebale obratiti pozornost na Bajsovu energetsku obnovu županijskih škola i na to kako su se radile:

– Kolega Silvestar je dobro rekao da su se stavljale nove fasade na trulu unutrašnjost. Mi onda dolazimo do ove situacije da ti vantroškovnički radovi kada se spoje, bilo bi jeftinije napraviti novu školu ispočetka. Zašto u tom učešću nisu bila osigurana sredstva? Zašto ste vi prislili ravnatelje da su potpisivali da su osigurana sredstva na učešća škola za te energetske obnove? Ja se nadam da ćemo uskoro dobiti odgovor – zaključio je župan Marušić.

Nakon rasprave osnivačka prava nad svojim školama dobila su sva tri grada većinom glasova. Sada ostaje na resornim ministarstvima da ovu odluku provedu i da dugogodišnja želja Grada Čazme i ne tako duga Garešnice i Grubišnog Polja bude uslišana.