Od četvrtka 17.03.2022. godine Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije započinje cijepljenje Nuvaxovidom, proteinskim cjepivom protiv bolesti COVID 19.

Cijepljenje će se provoditi u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije  u Bjelovaru, Matice hrvatske 15, četvrtkom od 09 – 10 sati u Službi za javno zdravstvo (dvorišna zgrada –  prizemlje) bez najave i naručivanja.

Nuvaxovid bi mogao biti zanimljiv ljudima koji se dosad nisu cijepili i koji su sumnjičavi prema mRNA i vektorskim cjepivima.

O djelovanju Novavaxovog cjepiva provedena su dva istraživanja na više od 45.000 ljudi. Utvrđeno je da nakon dvije doze ono smanjuje broj simptomatskih oboljenja od COVID-a 19 za oko 90 posto. Ali, za vrijeme istraživanja su među populacijom kružili uglavnom sojevi alfa i beta koronavirusa. Novavax ipak tvrdi da je cjepivo djelotvorno i protiv drugih sojeva virusa. Navodno je zaštita bila jaka i protiv sojeva delta i omikron osobito nakon treće, tzv. booster-doze, primljene nakon šest mjeseci.

Što je dosad poznato o nuspojavama?

U dvije kliničke studije je nakon cijepljenja Novavaxovim cjepivom bilo blagih do umjerenih privremenih nuspojava, načelno češće nakon primitka druge doze cjepiva. Često je bilo govora o lokalnoj osjetljivosti i bolovima na mjestu uboda. Registrirani su i bolovi u glavni i mišićima, a često se javljao i općeniti osjećaj bolesti i umora. Po navodima komisije STIKO u studijama za dobivanje odobrenja nisu utvrđene teške neželjene nuspojave