Direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj / Foto:Dražen Kocijan Kocka

Nakon duge tri godine pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa, Proljetni međunarodni bjelovarski sajam se ponovno vraća u Gudovac, a održat će se od 1. do 3. travnja 2022. godine.

Zadnji sajam održan je 2019. godine, tada je na njemu sudjelovao rekordan broj izlagača na najvećem izložbenom prostoru na kojem su se predstavili domaći, ali i izlagači iz desetak stranih država.

Pripreme za sajam su u punom jeku, a zbog uspješno organiziranog prošlogodišnjeg Jesenskog sajma koji je održan u jeku pandemije, organizatori vjeruju da nas u travnju očekuje jedna velika manifestacija.

Vjetar u leđa im daje i ublažavanje epidemioloških mjera za ulazak na sajam koje će biti blaže od onih za vrijeme jesenjeg sajmovanja.

– Na sajam će se moći ući bez covid potvrda i bez testiranja. Na otvorenom je preporuka gdje se stvore gužve da budu maske, određena distanca i dezinfekcija ruku. Što se tiče mjera za zatvoren prostor, za naše dvije ogromne hale, za sada bi se u njih moglo ući uz covid potvrdu. Dakle, ako ostane ovako covid potvrde će se provjeravati samo na ulazu u te dvije hale. No, neke najave su, pošto je sajam 1. travnja da će se možda ukinuti i covid potvrde – rekao je direktor sajma Zlatko Salaj.

Kao dio Proljetnog sajma bit će održan i 17. Međunarodni pčelarski sajam.

Zainteresirani pčelari će tako ove godine imati na raspolaganju tri dana za obići štandove izlagača pčelarske opreme i nabaviti potrebnu opremu za početak pčelarske sezone.

Edukativna predavanja će se održati jedan dan, u subotu 2. travnja.

U sklopu Proljetnog sajma već tradicionalno organizira se i 4. HOROP – sajam opreme za hortikulturu kao i 4. GRO-KO – sajam građevinske i komunalne opreme.

Posjetitelji i ove godine mogu očekivati veliku izložbu traktora i poljoprivredne mehanizacije, građevinske i komunalne opreme te strojeva, a svakako će ga obogatiti ogroman izbor sjemenske robe, zaštitnih sredstava i umjetnih gnojiva za proljetnu sjetvu te veliki izbor sadnica, cvijeća i alata za uređenje okućnica, voćnjaka i parkova. Predstavit će se i proizvodi hrvatskih obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Očekuje se 450 direktnih izlagača iz 15 zemalja svijeta i to na 70.000 m2 vanjskih izložbenih površina, 2.000 m2 natkrivenih i 6.000 m2 zatvorenih grijanih prostora.

– Prema najavama gotovo 95 posto naših velikih izlagača potvrdilo je svoj dolazak, nekakvih odustajanja nemamo kao što je bilo na jesenskom sajmu. Možemo reći da ćemo imati veliki broj izlagača, neki će doći s nešto manje robe, imamo i neke nove izlagače što nas veseli. Uvijek netko novi prepozna ovaj sajam što je u konačnici dobro i za naše posjetitelje – kazao je Salaj.

Krajnji rok za prijavu na sajam izlagači imaju do 11. ožujka 2022. kada će se znati točan broj izlagača.