Foto/BBŽ

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije u povodu Međunarodnog dana žena održalo je sjednicu kojoj je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Župan Marušić čestitao je Međunarodni dan žena članicama županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i svim ženama Bjelovarsko-bilogorske županije i Republike Hrvatske.

Jasna Mikles Horvat, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Župan Marko Marušić, foto/Lorenzo Kocijan Pacas

U svom prigodnom obraćanju istaknuo je da se Bjelovarsko-bilogorska županija može pohvaliti i biti primjer drugim županijama jer su od troje zamjenika župana dvije žene, a od ukupno deset pročelničkih mjesta čak ih devet drže žene i predsjednica Županijske skupština BBŽ također je žena.
Ono na čemu se mora poraditi je da se poveća broj žena u Županijskoj skupštini.

– Mi smo primjer, da se ne govori samo da žene moraju biti ravnopravne s muškima i biti na rukovodećim pozicijama. Evo naša županija je primjer da smo to konkretno i napravili. Mislim da drugim županijama po tom pitanju možemo biti uzor. Znam da nije lako biti žena. Žene ne drže samo tri “ćoška” u kući, kako se zna reći, već često drže sva četiri, s obzirom na domaće obaveze, djecu i karijeru – kazao je Marušić.

foto/Lorenzo Kocijan Pacas

Na sjednici je Jasna Mikles Horvat, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova održala kratku prezentaciju o povijesnoj borbi žena za ravnopravnost i jednakost u mnogim pravima s muškarcima.

– Premda ga mnogi danas doživljavaju kao još jedan komercijalizirani blagdan, Dan žena predstavlja jedan simbol povijesne borbe koja još ni izbliza nije okončana. Iako u većini svjetskih ustava stoji da žene imaju ista prava kao muškarci, te se osuđuje rodna i spolna diskriminacija stvarnost još uvijek nije tako ravnopravna. Potpuna politička, ekonomska i društveno rodna jednakost koja je bila krajnji cilj još uvijek nije postignuta – rekla je Mikles Horvat.

foto/Lorenzo Kocijan Pacas

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma smanjenje razlika u primanjima između žena i muškaraca nestat će tek za 170 godina. I u Hrvatskoj u tom pogledu žene nisu izjednačene s muškarcima, a nasilje nad ženama još se uvijek opravdava njihovom “neposlušnošću”.

Obrazovanje žena, odnosno njihov udio među visokoobrazovanima jedno je od rijetkih područja gdje je postignuta, ne samo jednakost već i osjetan napredak.