Kako piše tportal Vlada je odlučila ponovno intervenirati zbog rasta cijene goriva, a detalje je na izvanrednoj sjednici Vlade pojasnio premijer Andrej Plenković.

‘Bez bilo kakavih vladinih mjera i ako bi se cijene slobodno formirale, sutra bi cijena za dizelsko gorivo iznosila 13,71 kunu, a benzinsko gorivo 13,28 kuna. Radi se o rekordnim cijenama. Donijet ćemo dvije uredbe, smanjit ćemo trošarine i donijeti uredbu o marži’, rekao je Plenković.

Ako bi išli s daljnjim fiksiranjem cijena, mnogi distributeri bi poslovali s gubitkom’, poručio je Plenković.

‘Ovim konceptom omogućit ćemo daljnje poslovanje distributera, fiksiranjem marže na 0,75 kn po litri te 0,5 kn po litri za plavi dizel. Smanjujemo trošarine za 40 lipa za benzin odnosno 20 lipa za dizel kako bi pridonijeli smanjenju cjenovnog udara na građane’, kazao je.

Prema ovim procjenama, rast cijena koji bi bio oko dvije kune, goriva će rasti 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna, rekao je Plenković, dodavši da će Vlada nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, bude li potrebno, intervenirati.

‘Bez mjera, litra dizela porasla bi na 13.71, s našim mjerama dići će se do 12.53 kuna za litru! Sutra bi benzin bio 13.28, a s našim mjerama bit će 12.19 kuna’ – rekao je Plenković.

Izvor: tportal.hr