Foto/Grad Čazma

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma u suradnji s Osnovnom i Srednjom školom Čazma organizirala je promociju Male glagoljske početnice povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika i Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Mala glagoljska početnica na zoran način prikazuje dugogodišnja nastojanja nastavnika i učenika OŠ Ivanska na očuvanju jedinstvenog staroslavenskog pisma.
Početnicu su osmislile i oblikovale učiteljice Tanja Nađ i Katica Šarlija, a grafički ju je uredila Sara Poturica.

– Dugačka je priča o glagoljici u Ivanskoj koja je u školi započela kroz izvannastavne aktivnosti i rad s djecom. Tu smo vidjeli da djeca jako vole glagoljicu, vremenom smo dobili jako puno ideja, materijala, održano je radionica. Sve smo to željeli ponuditi i drugima, znajući što smo mi učiteljice u našoj školi osmislile, išle smo logikom da bi to moglo biti zanimljivo drugim učenicima i učiteljima- kazala nam je Katica Šarlija i dodala kako je škola u Ivanskoj zbog svojih aktivnosti proglašena i čuvaricom glagoljice.

Mala glagoljska početnica je vrijedan priručnik za učenje glagoljice u obliku albuma i sastavljena je od pet poglavlja. Izdavanje ove jedinstvene početnice omogućile su Općina Ivanska i Bjelovarsko-bilogorska županija koje školu prate i u svim drugim projektima.