Iako su  brojni mediji, kako lokalni, tako i nacionalni početkom godine pisali kako je najpoznatija božićna priča u Hrvatskoj, ona obitelji Salaj u Grabovnici, doživjela kraj, daleko je to od istine.

Osvjedočili smo se u to danas posjetom Zlatku Salaju kojeg smo zatekli u uređivanju imanja i sa sjajem u očima i zadovoljnog kakvog ga već dugo nismo vidjeli.

– Nije istina da je Božićna priča doživjela kraj i da je Salaj propao! – rekao nam je Zlatko Salaj.

Zlatko Salaj

Naime, raskinut je ugovor sa tvrtkom koja je plaćala najam za imanje i Zlatko Salaj će dalje sa svojim sinom Alenom voditi brigu o imanju i manifestacijama koje će se održavati na njemu.

– Upravo tako, a sada mi je ovo već drugi puta da mi se nešto slično dogodilo. Svaka škola se plaća živcima i novcima. Sretan sam i veseo, imamo umjetnika na imanju koji radi skulpture od drveta, sin mi je došao i osmišljavamo kako i što dalje raditi. Za sada smo posadili 70 tisa, sadimo nordijske jele, premalo je bilja, pa želim još drveća – kaže Salaj.

Već dvije godine nije bilo Uskrsne priče zbog koronavirusa, no ove godine ona će se održati i bit će besplatna za sve najavljuje Salaj, ali bit će postavljene kutijice ako netko želi ostaviti dobrovoljni prilog da se lakše plati račun za struju.

– Može doći tko god želi, da se slika, prošeta, a rasvjeta će biti upaljena pred noć i uvečer kao da je sve u redu – kaže Salaj i najavljuje već sada Božićnu priču u prosincu.

– Već ćemo 1. rujna početi postavljati lampice i opet će biti malo drugačije. Mora uvijek biti drugačije jer ja prvi ne bi išao gledati ono što sam već vidio, zato treba osmišljavati da bude još bolje i još ljepše – rekao je.

A da bude još ljepše pobrinut će se i Martin Reichmann, njemački kipar čije su skulpture posjetiteljima imanja već upale u oči kao što su npr. harlekin ili sova. Trenutno radi na novim kipovima koji će dodatno ukrasiti imanje,  a zanimljivo je da ih radi motornom pilom i ostalim pomagalima u drvu, točnije hrastu.

– Dobar sam prijatelj s Alenom, Zlatkovim sinom koji živi u Njemačkoj. Rekao mi je jednom kako njegov otac ima veliko imanje i želim li za njega napraviti nekoliko drvenih kipova. Rekao sam da je to dobra ideja. Ovdje je jako lijepo, sada sam tu već dva tjedna, no ne radim cijelo vrijeme – rekao je Reichmann.

Inače, svoju karijeru je počeo još 2007. godine, tri godine je učio kako napraviti ovakve kipove, a intenzivno se izradom drvenih skulptura bavi 11 godina. Njegove radove možete vidjeti na njegovoj web stranici https://holzbildhauer-reichmann.de/.