12.8 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Ekonomski stručnjak objašnjava možete li doista prestati plaćati kredit ruskoj banci

Nove vijesti

Na društvenim mrežama viralna je postala šala jednog klijenta Sberbanka koji je najavio osobno uvođenje sankcija Rusiji, i to tako što će prestati plaćati rate kredita toj ruskoj banci. 

No, može li se doista prestati plaćati kredit banci koja se trenutno nalazi u dvodnevnom moratoriju HNB-a i za koju je procjena da bi mogla propasti? Luka Brkić, ekonomski stručnjak, tvrdi da to ipak ostaje na razini vica. 

“Naravno da nećete biti oslobođeni plaćanja kredita u slučaju da banka propadne. Neće se dogoditi da propadne banka pa da zato propadne i kredit jer u slučaju propasti banke u smislu redovnog poslovanja sve to ide u stečajnu masu, pa oslobađanja od plaćanja rate kredita nema”, kaže Brkić za dnevnik.hr, dodajući da se u povijesti doista nešto slično događalo, no to je bilo prije uspostave nekih državnih mehanizama. Danas se to, kaže, više ne može. 

“U slučaju likvidacije banke ide se u postupak sanacije, no to ne znači da će se banka zatvoriti. Ona, doduše, neće poslovati s građanima i slično dok se ne vidi njezina bilanca. U tom slučaju Hrvatska agencija za osiguranje depozita isplaćuje građanima koji imaju štednju u toj banci do sto tisuća eura sav iznos u roku od pet do sedam dana. Tu ne bi smjelo biti nikakvih problema jer novac postoji u Agenciji, osiguran je i oni ga mogu isplatiti”, pojašnjava Brkić, a prenosi Dnevnik.hr. 

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika