Foto: Dražen Kocijan

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak je danas s direktorom Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima Markom Mihalincem održao konferenciju za novinare o prihvatu ukrajinskih izbjeglica i mogućim smještajnim kapacitetima za njih na bjelovarskom području.

Hrebak je još jednom ponovio kako Grad Bjelovar daje podršku narodu Ukrajine te da je spreman odmah prihvatiti 100 izbjeglica.

– Crveni križ raspolaže s 11 sklopivih kreveta, 600 deka, 50 kompleta posteljine, 14 vreća za spavanje i 2 madraca. Đački dom raspolaže sa 20 kreveta s madracima. Marko Mihalinec u dvoranama raspolaže sa 60 strunjača koje se mogu koristiti kao privremeni ležaj. Mogu se iskoristiti i svi domovi koji su u odličnom stanju u prigradskim naseljima za onaj prvi prihvat u nekoliko sljedećih tjedana. Ukoliko će više trebati Grad Bjelovar je spreman. Imamo i suradnju s privatnim kapacitetima u smislu smještaja i sve to ide daleko preko 100, ali 100 je broj izbjeglica koje možemo odmah primiti i za prvu ruku mislim da će to biti sasvim dovoljno – kaže Hrebak i dodaje kako je Grad iskoordiniran sa županijom te da će surađivati i oko eventualnog kuhanja obroka i ostale potrebne pomoći od zdravstvene do druge.

Grad je spreman ponuditi i svoje smještajne kapacitete u Novom  Vinodolskom o čemu je Marko Mihalinec kazao kako kapaciteta ima za 60 ljudi koji bi tamo mogli komforno boraviti.

– Možemo i do 80 ako je potrebno. Dolje je kuhinja, ležajevi. Ljeto je tu, Novi Vinodolski je uvijek spreman za nas Bjelovarčane, znam da će i oni biti susretljivi. Čekamo daljnje upute i spremni smo – kazao je Mihalinec.