12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

U travnju umirovljenicima stižu povišica i zaostaci za dva mjeseca, evo iznosa

Nove vijesti

Objavom statističkih podataka o prosječnoj plaći u prošloj godini stekli su se uvjeti za provođenje indeksacije mirovina za prvi dio 2022. godine. Prema prvim izračunima, mirovine bi trebale porasti 2,24 posto, a prve isplate sa zaostacima kreću u travnju.

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, indeksacija mirovina događa se dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja, ali se isplata uvećanih mirovina odgađa do početka travnja zbog obrade statističkih podataka potrebnih za izračun.

Stopa rasta mirovine određuje kao ponderirani prosjek stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjene prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Pritom se za ponderiranje koristi omjer 70:30 u korist višeg indeksa.

Dakle, prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina godini iznosi 2,24 posto s obzirom na to da su potrošačke cijene porasle 2,6 posto, a realne bruto plaće za 1,4 posto.

Umirovljenici će uvećane mirovine dobiti u travnju (s mirovinom za ožujak) kda će biti isplaćen i zaostatak za siječanj i veljaču.

Prosječna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, koja trenutno iznosi 2.647,32 kuna, nakon usklađivanja će porasti za 59 kuna.

Naravno, oni s većim mirovinama od prosjeka dobit će više od 59 kuna, a oni s mirovinama ispod prosjeka manje.

Portal mirovina.hr izračunao je povišice za različite kategorije umirovljenika. Primjerice, umirovljenicima s najnižom mirovinom od 1.791 kunu prosječno usklađivanje iznosit će 40 kuna. Onima u obiteljskoj i invalidskoj mirovini (2.140 kuna) porast iznosi 47 kuna.

Vojnici i policajci u mirovini imaju 4.090 kuna u prosjeku pa im je povišica 91 kunu. Braniteljska mirovina iznosi 6.153 kuna, što donosi 147 kuna više za 70.820 korisnika, piše Tportal.hr.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika