Pod pritiskom brojnih europskih zemalja, organizatori Eurosonga promijenili su svoju odluku i Rusiji zabranili sudjelovanje na ovogodišnjem natjecanju u talijanskom Torinu.

Na službenoj stranici EBU-a objavljeno je kako predstavnici Rusije neće sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije. Odluka je donesena nakon što su se brojne zemlje pobunile protiv njihove prethodno objavljene odluke da Rusiji neće zabraniti sudjelovanje u natjecanju unatoč invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

‘Natjecanje za pjesmu Eurovizije je nepolitičku kulturni događaj. Ipak, Europska radiodifuzijska unija (ERU) je zabrinuta zbog trenutnih događaja u Ukrajini i nastavit će pobliže motriti situaciju’, poručili su ranije iz organizacije Eurosonga za CNN.

Ukrajina je peticijom od ERU-a zatražila zabranu Rusiji za sudjelovanje u ovogodišnjem natjecanju, u čemu su ih podržale skandinavske zemlje koje su se oglasile protiv donesene odluke.

‘Trebali bi promisliti o svojoj odluci. Slažemo se idejom da je Eurovizija apolitičan događaj, ali situacija u Europi je ekstremno ozbiljna zbog Ruske invazije na Ukrajinu. To prelazi sve granice. Pozivamo ERU da promijeni svoju odluku’, poručila je direktorica švedske javne televizije SVT Hanna Stjarne.

Na promjenu odluke ERU su pozvali i iz Danske, Estonije, Islanda, Litve, Nizozemske i Norveške, dok su iz Finske poručili kako su spremni odustati od natjecanja ako Rusija bude sudjelovala, prenosi Eurovision World.com, piše tportal.hr.