Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak rekao je kako je invazija Rusije na Ukrajinu apsolutno neprihvatljiva te najavio da je Bjelovar spreman prihvatiti ukrajinske izbjeglice i pružiti im sve što im je potrebno.

Stručne službe grada Bjelovara već rade na tome da pronađu sve mogućnosti smještaja.

– Osobno smatram kao građanin i kao saborski zastupnik i osoba koja duboko vjeruje u humanost, poštenje i solidarnost prema drugima da Bjelovar mora odmah prvi reći jasno i glasno da moramo vratiti Ukrajini ono što je Ukrajina dala Hrvatskoj kad je nama bilo najgore. Među prvima su nas priznali prije trideset godina. Sad su se oni našli u takvoj istoj situaciji i to ne smijemo nikada zaboraviti. Grad Bjelovar će dati sve od sebe da u slučaju potrebe, a bojim se da će potrebe biti, da ugostimo i smjestimo maksimalan mogući broj ukrajinskih izbjeglica koji sada bježe iz Kijeva i napuštaju svoje domove – rekao je Hrebak.

Grad Bjelovar će biti spreman primiti od pedeset do sto izbjeglica iz Ukrajine. U Gradu traže i popisuju sav mogući smještaj koji bi se mogao staviti na raspolaganje, a u slučaju potrebe osposobit će se i staviti u funkciju i sportske dvorane kako bi se u njih primili ljudi koji bježe pred ovim surovim oružanim napadom. Grad će osigurati i prehranu.

– Pružit ćemo im sve ono što je potrebno kada dođu u Hrvatsku da imaju toplo i mirno mjesto gdje mogu prenoćiti. Kasnije ćemo razmišljati o nekom dugoročnom smještaju – kazao je Hrebak.

Hrebak ima potvrdu i uvjerenja od Premijera Plenkovića da su svi državni resori spremi. Za prihvat izbijeglica spremna je i Bjelovarsko bilogorska županija.

– Kao što sam rekao Hrvatska se mora odužiti Ukrajini i mi moramo dati puno više nego što se od nas očekuje i te ljude ne trebamo primati kao migrante, izbjeglice ili azilante već kao prijatelje i dati im maksimalnu moguću podršku – dodao je Hrebak.

Ima li građana Grada Bjelovaru u Ukrajini Hrebak nema informaciju, osim da je u toj zemlji Ognjen Vukojević, poznati bjelovarski nogometaš.

– Nismo dobili nikakve službene podatke o tome, to se od grada i ne očekuje da ima. Vjerujem da naša veleposlanstva na tome rade, ali bilo što ako će Ministarstvo vanjskih poslova od nas po tom pitanju tražiti, mi ćemo biti i tu spremni pomoći što god bude trebalo – rekao je Hrebak.