Poduzetnička zona malog gospodarstva u Čazmi je popunjena. Grad je prodao zadnje parcele koje su još bile slobodne domaćem investitoru, tvrtki Invictus iz Čazme koja planira određenu izgradnju na tom prostoru.

Ova poduzetnička zona formirana je prije dvadesetak godina. Za nju je dio zemljišta Grad dobio od Republike Hrvatske dok je dio sam otkupio od privatnih vlasnika. Sredstvima Ministarstva gospodarstva i poduzetništva zona je opremljena komunalnom infrastrukturom.

Želja je u gradu da se postojeća zona proširi te su u tu svrhu na prijedlog gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka vijećnici Gradskog vijeća grada Čazme donijeli odluku o kupnji dodatnog zemljišta koje se nalazi pokraj Poduzetničke zone.

– Radi se o površini od 4 jutra koje je u vlasništvu tvrtke Severka iz Vagovine. Njima je taj prostor služio kao ekonomsko dvorište što je nekada služilo i bivšim vlasnicima. S obzirom na činjenicu da su se građani često žalili dobro je da su se oni izmaknuli iz ovog lokaliteta zbog blata na cesti, prašine i prolaska teških traktora kroz poduzetničku zonu. Drago mi je da su pronašli svoj novi prostor gdje će obavljati ovu djelatnost. Preselili su se u prostor Čazmatransa na staro parkiralište – kazao je gradonačelnik Dinko Pirak i dodao kako gradu ovaj prostor treba iz još jednog razloga. Naime, nekretninom koja se također nalazi na tom prostoru riješio bi se problem nedostatka prostora za razvrstavanje komunalnog otpada.

– Sada se već privremeno to tamo radi. U konačnici kada će biti sanirano i odlagalište onda ćemo imati na tom lokalitetu i pretovarnu stanicu. Tamo je planiran i pročistač za otpadne vode. Prema nekim dugoročnim planovima tu bi se u konačnici možda izgradila i sortirnica – dodao je Pirak.

Procjena sudskog vještaka za vrijednost ovog zemljišta od 4 jutra i nekretnine na njoj je 1,9 milijuna kuna dok je ponuda koju je grad dobio od tvrtke Severka nešto niža i iznosi 1,8 milijuna kuna.

– Mislim da nam ovo zemljište treba. Sljedeći korak je da idemo na veliku zonu. Lokalitet za nju su Široke livade i napravili smo sve preduvjete za to – istaknuo je Pirak.

U gradu rade projekt za izgradnju prometnice kroz buduću veliku industrijsku zonu, a koji će grad prijaviti na neki od EU natječaja koji će biti raspisani.

Ova prometnica bi trebala ići uz kanal Bukovina i povezat će Moslavačku ulicu i ulicu Franje Vidovića.

– Time bismo imali jednu građevinsku cjelinu od tridesetak hektara koja bi bila za veću industrijsku namjenu, a za manje bi imali ovaj prostor o kojem govorim – kazao je Pirak.

Na ovaj način grad će sam biti u mogućnosti odlučivanja koje poduzetničke grane želi.

Podsjetimo da je upravo u ovom prostoru jedan investitor imao želju da bude karantena za domaće životinje što je izazvalo veliki otpor građana i na kraju je odustao od toga.

– Ja mislim da je dobro da Grad bude taj koji će gospodariti tim lokalitetom i prostorom, da nam se opet ne dogodi traktorijada, ili krave i ostale životinje koje tu ne spadaju. Grad će tako štititi taj prostor – zaključio je Pirak.