Jesu li svi „super odlikaši“, oni koji su sve razrede osnovne škole prošli s prosjekom 5,0, stvarno super ili među njima postoje oni čije znanje nije u skladu s ocjenama koje su dobili?

Pitanje je to koje se već godinama postavlja prilikom upisa u jače srednje škole u koje upis ne garantira ni status „super odlikaša“.

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, uskoro bi prilikom upisa učenika veliku ulogu mogli imati prijemni ispiti. Sve srednje škole koje to žele moći će provoditi prijemne ispite, bez posebnih uvjeta, pri čemu će se broj bodova koje donosi prijemni povećati sa sadašnjih pet na deset bodova.

Provjerili smo planiraju li bjelovarske srednje škole krenuti u tom smjeru i uvesti prijemne za upise.

Ravnateljica bjelovarske Gimnazije Tanja Mamić kazala nam je da Gimnazija Bjelovar ove godine ne razmišlja o uvođenju prijemnih ispita jer za njima nema potrebe, a planiranje za njihovo uvođenje bi trebalo biti dugoročnije, te da takva vrsta ispitivanja treba biti standardizirana. U isto vrijeme plan je uvesti jedan novi obrazovni smjer.

– Mi planiramo novi obrazovni smjer, program Opće gimnazije, odjel za sportaše, međutim još uvijek čekamo odobrenje od ministarstva. Dobili smo suglasnost Županije, našeg osnivača, ali taj naš zahtjev je još uvijek na razmatranju u Ministarstvu odgoja i obrazovanja – kaže ravnateljica Mamić.

Ministarstvo je novim Pravilnikom odlučilo ukinuti bod onima sa zdravstvenim teškoćama i onima koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja zbog nepovoljnih ekonomskih, socijalnih i odgojnih prilika. Ravnateljica Mamić je mišljenja da takve odluke nije u redu donositi par mjeseci prije upisa, te da bi se te promjene trebale odnositi na iduću  školsku godinu, a ne ovu koja dolazi.

– Za neke naše polaznike možda to i neće biti dobra vijest, da postoje promjene pri samim upisima. Mislim da se te odluke donose ishitreno i da se donose na način koji zapravo nije ispravan – kazala je Mamić.

Ravnatelj Tehničke Škole Bjelovar Dario Malogorski isto tako kaže da ne razmišljaju o uvođenju prijemnih ispita jer broj „super odlikaša“ nije tako velik s obzirom da je riječ o strukovnoj školi, te da ih je bilo prošle godine 18.

– Po mom osobnom mišljenju prijemne ispite u Hrvatskoj možda treba nekoliko škola u Zagrebu i Splitu koje imaju hiper inflaciju „super odlikaša“ jer u našoj županiji nema ni toliko veliki postotak „super odlikaša“ da bi trebali imati prijemni ispit. To je za ove škole koje imaju po 81, 82 bodova i troduplo više kandidata nego što mogu upisati i oni to trebaju. Mi nismo u toj situaciji i nemamo potrebe za time – kaže Malogorski.

O novom pravilniku za upise u srednje škole ima mišljenje da bi trebalo napraviti bolje usmjeravanje učenika sa zdravstvenim i drugim teškoćama u zanimanja koja su im prilagođena gdje svako dijete može dati svoj maksimum. Strukovna škola ponekad je s tim imala problema jer su se u tehničare za računalstvo često upisivali učenici koji imaju direktan upis, a onda ne mogu pratiti sam program jer im je pretežak.

– Naime, naši đaci imaju veliki broj satova matematike i fizike. Cijela se struka temelji na matematici i fizici i onda oni koji imaju zbog određenih poteškoća problem u savladavanju sadržaja nađu se u velikom problemu. Mi njima možemo prilagoditi dio sadržaja, ali ne postoji prilagođeno programiranje ni računala ni strojeva i nažalost  u našoj školi oni često, nažalost, ne uspiju završiti ili se ispišu u nekom trenutku – pojašnjava Malogorski.

Razmišljaju li o uvođenju prijemnih ispita u bjelovarskoj Medicinskoj školi, ravnateljica Biljana Balenović kazala nam je kratko da ove godine ne, ali ne odbija tu mogućnost u budućnosti.