Ogranak Matice hrvatske Bjelovar uključio se u obilježavanje 180 godina djelovanja Matice hrvatske.  U partnerstvu s kulturnim i obrazovnim institucijama grada Bjelovara organiziran je niz događaja među kojima su izložbe, koncerti, kazališne premijere, književne večeri i predavanja.

Službeno otvorenje obilježavanja ove visoke obljetnice dogodit će se ove subote u Domu kulture predstavom “Tena – kronika raspada jedne ljepote” u režiji Dražena Ferenčine. Riječ je o adaptaciji poznate pripovijetke Josipa Kozarca, a  predstava je postavljena u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Kazališta Gavella, Ludens teatra iz Koprivnice i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Osim spomenutog Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, Ogranku Matice Hrvatske Bjelovar priključili su se u obilježavanje 180 godina djelovanja Matice hrvatske i Narodna knjižnica Petar Preradović, KMC, Gimnazija Bjelovar, Gradski muzej Bjelovar, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog, Vijeće ogranaka Matice hrvatske BBŽ i Bjelovarsko kazalište.

prof. Vedran Milić predsjednik Ogranka Matice hrvatske Bjelovar / foto: Lorenzo Kocijan Pacas

– Sve te institucije u kulturi i obrazovne institucije su se rado odazvale ovoj velikoj proslavi i ne samo to, nego je većina njih imala odmah i ideju na koji način se prikloniti tome i drago mi je što je kreativnost odmah došla na vidjelo i odmah smo imali ideju kako i na koji način se prezentirati – kazao je Vedran Milić predsjednik Ogranka Matice hrvatske Bjelovar.

Prvo događanje u sklopu obilježavanja Dana Matice već je održano, riječ je o gostovanju crnogorskog književnika Josipa Tripovića u Narodnoj knjižnici Petar Preradović, a do 21. ožujka planirano je još 9 događanja. Sve će završiti s „Večeri posvećenoj Željku Sabolu“ u Gimnaziji Bjelovar.