Vlada je najavila smanjenje PDV-a s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće i povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu, te s 25 na 5 posto na maslac i margarin i s 25 na 13 posto na higijenske uloške i tampone, što će u primjeni biti od 1. travnja.

Niz trgovina i trgovačkih lanaca u Hrvatskoj najavili su snižavanje cijena i prije nego što Vladin paket mjera za ublažavanje poskupljenja zbog rasta cijena energenata stupi na snagu.

Trgovački lanac Kaufland Hrvatska najavio je da će od srijede, 23. veljače, sniziti cijene namirnica u svojim trgovinama ususret najavljenog sniženja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na određene prehrambene proizvode, piše N1. Iz Kauflanda navode da će, primjerice, cijena K-Purland svježeg pileta od cca 1,6 kg umjesto prethodnih 19,99 kuna iznositi 18,49 kuna, a cijena Zvijezda suncokretovog ulja od 1 litre pasti s 15,99 na 14,79 kuna. Usto, najavljuju i da će cijene dodatno zaokružiti na niži iznos.

Iz Konzuma su najavili da snižavaju cijene više od tisuću artikala iz kategorija voća i povrća, mesa i ribe, jaja, jestivih ulja i masti, maslaca i margarina, dječje hrane, higijenskih uložaka i tampona. Nove cijene na snazi bi, prema najavi, trebale biti od ponedjeljka.

Iz trgovačkog lanca Lidl Hrvatska su najavili da će od 1. ožujka, mjesec dana prije stupanja na snagu odluke Vlade o smanjenju PDV-a, sniziti cijene svježeg mesa i ribe, jaja, voća i povrća, jestivih ulja i masti, dječje hrane te uložaka i tampona.

Iz KTC-a su javili da će na svoje kupce u potpunosti prenijeti najavljeno sniženje PDV-a na određene proizvode. Odgovor je to tvrtke na najnovije mjere Vlade s kojima će od početka travnja stopa PDV-a pasti s 13 na 5 posto za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja, masti i dječju hranu te na sadnice, gnojivo i pesticide, a s 25 na 5 posto na maslac i margarin.

Iz Spara Hrvatska objavili su da će sniziti cijene od 1. ožujka na 1.000 artikala kako bi efekt smanjenja PDV-a kupci osjetili i prije nego što Vladina odluka stupi na snagu, saznaje N1.