-2.9 C
Bjelovar
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_img

Danas se obilježava Europski dan žrtava kaznenih djela

Nove vijesti

Danas, 22. veljače 2022. godine, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Povodom obilježavanja Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (Nacionalni pozivni centar) provodi kampanju pod nazivom 22.2.Mhz s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o kaznenim djelima te o dostupnom sustavu podrške.

Čovjek je društveno biće koje u svom djelovanju i življenju nastupa s povjerenjem i solidarnošću prema drugima. Povjerenje kojem pojedinac nastupa prema drugoj osobi/društvu može se ponekad narušiti i iznevjeriti i to na najteže načine činjenjem raznih kaznenih djela. Upravo nasilje u obitelji, ubojstvo, silovanje, teške tjelesne ozljede, prijevare, spolno uznemiravanje, povreda djetetovih prava, prijetnje najčešća su kaznena djela zbog kojih žrtve kontaktiraju besplatnu i anonimnu 116 006 liniju za podršku i pomoć.

Kazneno djelo ne bira ni mjesto ni vrijeme – ono se može dogoditi bilo kome i bilo kada. Upravo ideja kako svijet nije sigurno mjesto narušava idealnu sliku koju pojedinci mogu imati i koja je prisutna u društvu. Kaznena djela mogu imati razne posljedice po žrtve i ponekad zbog sveprisutnih predrasuda i stereotipa te dodatne viktimizacije žrtva se može obeshrabriti i ne potražiti pomoć i podršku.

Potrebne su promjene kako u području prevencije tako i daljnji razvoj postojećeg sustava podrške žrtvama kaznenih djela uz kontinuirano informiranje javnosti o dostupnim oblicima podrške i pomoći. Upravo jedan korak u daljnjem osvještavanju i informiranju javnosti učinjen je kampanjom 22.2. Mhz kroz 7 podcastova na različite teme:

1.      Kako društvo gleda na žrtve? –  https://youtu.be/DH4052-Z0VU

2.      Kazneno djelo – tko, što, kada, gdje? – https://youtu.be/ptdkFW75NVE

3.  (Ne)osjećam se dobro nakon što mi se desilo…  – https://youtu.be/qTjUSNlm3jU

4.      Borba protiv vjetrenjača? – https://youtu.be/pUs37w7xbI0

5.      Pomoć i podrška žrtvama kaznenih djela –  https://youtu.be/Vt_7C4_7ecQ

6.      Intervju s koordinatoricom 116 006 linije Majom Štahan – objavit će se 22. veljače

7.      Intervju s direktorom Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Mirenom Špekom – objavit će se 25. veljače

Nacionalni pozivni centar besplatna je i anonimna 116 006 linija koja je dostupna 24 sata dnevno svakim danom uključujući vikende, blagdane i praznike na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na 116 006 pozivatelji i pozivateljice ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te ih se po prepoznatoj potrebi/iskazanom interesu upućuje na relevantne organizacije civilnog društva i institucije gdje mogu ostvariti prava o kojima su informirani/e. Od 2013. godine Nacionalni pozivni centar pružio je podršku preko 11 000 pozivatelja/ica.

Osvijestimo i poradimo na ograničenjima te postanimo odgovorno, informirano društvo s nultom stopom tolerancije prema svim oblicima nasilja.

Podrška čini razliku, nazovi 116 006!

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika