Iz Srbije je nedavno stigla bizarna vijest kako je kontroverzni poduzetnik Bogoljub Karić zatražio da mu se promijeni godina rođenja, odnosno da se pomladi 20 godina. I građani Hrvatske u protekloj su godini mijenjali uglavnom prezimena, zbog – sramotnih asocijacija.

Hrvati očito ne vole stara tradicionalna prezimena nadimačkog postanja pa tako često mijenjaju ona poput Plazibat, što znači ‘batina koja visi do poda’. Također često mijenjaju i prezimena Sprčić, Guzina, Lešina, Bitanga i Danguba. Tu su i Samopijan, Derikučka…

– Ova stara prezimena su uglavnom bila rugalačka, to je stara mediteranska tradicija. Te se promjene još više vide u fondu osobnih imena koja postaju sve internacionalnija pa ‘Luka’ ode u ‘Lukas’, a ‘Vicko’ u ‘Viki’ – objasnio je Domagoj Vidović, voditelj Odjela za onomastiku i etimologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Najčešća muška imena rođenih u 2021. su Luka pa Jakov i David, a ženska Mia, Rita i Lucija. S druge strane, najrjeđa muška imena bila su Dren, Brando i Escobar, objasnila je voditeljica Odjela središnje evidencije Daniela Krivda. Kazala je i kako je nedavno imala jedan zahtjev za promjenom imena iz Daliborka u – Dali.

– Među rekorderima mi je jedna gospodična koja je osam puta mijenjala svoje osobno ime – rekla je Krivda, a piše Dnevnik.hr.