Prema riječima nalelnika Općine Štefanje Silvestra Štefovića, je! Projekt je predstavio na 6. sjednici Općinskog vijeća.

– Sve je više  bolesnika koji zahtjevaju palijativnu skrb. Bolnice im više ne mogu pomoći i tamo zauzimaju mjesto, a kod kuće ne mogu dobiti adekvatnu skrb da dostojno provedu zadnji dio života. To su bolesnici koji su terminalnom stadiju bolesti, pred smrt, tako da će ovakvih objekata sigurno trebati i uz domove umirovljenika i staračke domove koji se sad grade sve više jer nam je stanovništvo sve starije – kaže Štefović.

Ovaj projekt bi se financirao iz ITU mehanizma, prema svemu sudeći u dvije faze. Sada će se krenuti u izradu projektne dokumentacije, te je to jedan od projekata koji će ući u Strategiju razvoja Većeg urbanog  područja Bjelovar.

– U vremenu od projektiranja do gradnje mi moramo smisliti način kako će taj hospicij funcionirati. Hoće li se osnovati posebna utanova, kolika je tu mogućnost pomoći ministarstva i drugih partnera. Moguće je iz ITU-a isfinancirati studiju izvodljivosti i financiranja hospicija tako da bi to i dalje ostao naš projekt unutar razvojne strategije, ali prvo za projektnu dokumentaciju, a onda gradnju – pojašnjava Štefović.

Sam projekt gradnje hospicija predviđa se na iznos koji bi mogao biti veći od 50 milijuna kuna, dok bi samo projektna dokumentacija mogla koštati i više od milijun kuna. S obzirom da Općina mora sudjelovati s 15% svojih sredstava u svim projektima koji će se financirati iz ITU mehanizma vijećnici su pitali kolika je vjerojatnost da ovaj projekt zaživi?

– Naravno, trošimo novac naših poreznih obveznika, naših građana na nešto za što nismo 100% sigurni da će biti sutra, ali će biti prekosutra. Ako za par stotina tisuća kuna možemo dobiti 2,5 milijuna kuna mislim da se ne treba bojati da će to propasti – optimističan je Štefović koji dodaje kako to može biti mogućnost razvoja općine.

– Hoće li to biti za godinu, dvije, tri, ne znam, ali treba imati temelj, pa ćemo onda dalje nastaviti – zaključuje Štefović.