Čistoća kreveta utječe na puno više od samog sna. Štoviše, može pomoći u poboljšanju higijene, kao i opće dobrobiti i raspoloženja

Odrasla osoba u prosjeku izgubi 1.5 grama suhe kože svaki dan, a većina će se naći na posteljini. Te ljuskice kože privlače grinje, što može dovesti do simptoma alergije ili astme, kao što su kašalj, kihanje i svrbež očiju i kože, prenosi Index.

Kako biste spriječili razvoj grinja, važno je redovito mijenjati posteljinu. Stručnjaci za mikrobiologiju i dermatologiju preporučili su pranje posteljine jednom tjedno kako biste osigurali da ostane čista. Ako spavate sami, to može biti i jednom u svaka dva tjedna.

Izvješće Nacionalne zaklade za spavanje (NSF) otkrilo je da je 71 posto ljudi izjavilo da bolje spavaju kada je na krevetu svježe oprana i čista posteljina. Da biste se riješili mrtve kože, bakterija ili grinja, plahte perite na višoj temperaturi, a zatim ih dobro osušite u sušilici ili na zraku. Glačanjem ćete ukloniti sve eventualno zaostale neželjene tvari ili organizme. 

Kad su jastuci u pitanju, trebalo bi ih prati jednom do dva puta godišnje. Zaštitne navlake za madrace dobro je oprati svakih par mjeseci, dok se deke peru jednom u sezoni ili jednom u svaka tri mjeseca, savjetuju stručnjaci za The Sun.