Dvorana Prve Osnovne škole Bjelovar je u protekla dva dana (subotu, 19. i nedjelju 20. veljače) bila domaćin pojedinačnog te ekipnog prvenstva Hrvatske u streljaštvu za seniorke i seniore. Riječ je o prvom događaju ovakvoga tipa u našem gradu, na zasigurno jednom neuobičajenom mjestu, a na njemu su nastupili svi klubovi iz Lijepe naše – od Zagreba do Rovinja. Nadalje, ukupan broj natjecateljica i natjecatelja bio je 244 te su bjelovarski ljubitelji ovog malog, ali izrazito atraktivnog sporta mogli itekako uživati. Dodatnu draž svemu ovome dala su i dva državna rekorda koja su srušena odmah prvoga dana nadmetanja, i to u disciplini zračna puška – 10 metara. Za njih su zaslužni Valentina Gustin iz Streljačkog kluba Kustošija Zagreb, odnosno Josip Sikavica iz solinskog Dalmacijacementa. Zanimljivost jest ta što je Sikavica zapravo junior koji se već natječe među seniorima. Drugoga se dana pucalo u disciplini zračni pištolj, također na 10 metara, a treba kazati da su se postignuti rezultati bodovali za 5. kolo 1. i 2. Walther hrvatske streljačke lige.

Osim već navedenog, ukratko ćemo spomenuti ostale najznačajnije stvari. Kada govorimo o ekipnim postignućima recimo kako su se kod djevojaka u zračnoj pušci najboljima pokazale Solinjanke iz Dalmacijacementa (Marta Zeljković, Amadea Urbas, Rina Matešić), druge su bile članice SD Veliko Trgovišće (Karla Bartolčić, Iva Hršak, Marta Šturlan), a treće Končaničanke (Kristinka Finek, Larissa Holinka, Daria Kral). Naznaka je kako su ovo rezultati 5. ligaškog kola. Ipak, rekorderka Gustin se u ukupnom pretku pojedinačno nije okitila zlatnom kolajnom. Naime, državni rekord od 631,6 oborila je u osnovnom meču, dok je u finalu bolja od nje bila Tanja Borović iz Varaždina. Marta Zeljković je kući ponijela broncu.

Svoju dominaciju solinski Dalmacijacement potvrdio je i u muškoj konkurenciji obzirom da su njegovi strijelci (Petar Gorša; inače Bjelovarčanin, Josip Sikavica, Toma Tadić) bili najprecizniji. Iza njih su se smjestili momci domaćeg SD Bjelovar 1874. (Miran Maričić, Bojan Đurković, Fran Kaminski), dok su se na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popeli: Tvrtko Vrcić, Filip Maletić i Matej Merkaš iz Duge Rese. Sikavica je do svog pojedinačnog rekorda 253,2 stigao u samom finalu. Maričić je sa 251,2 bio drugoplasiran te tako nije opravdao lidersko mjesto iz osnovnog meča kada je dopucao do 627,6. Brončanim se odličjem okitio Gorša (230,6).

Dakle, sve izrečeno dovoljan je dokaz koliko se streljačke kvalitete okupilo na jednom mjestu, a sada možete pročitati i razmišljanja rekorderke Gustin te naših bjelovarskih snaga Maričića i Bojana Đurkovića – bivšeg hrvatskog reprezentativca i sadašnjeg tajnika hrvatskog Streljačkog saveza što je jedna od  najodgovornijih funkcija.

–Dojmovi nakon ispucanog državnog rekorda se još uvijek nisu slegli. Sve ovo je još svježe, ali naravno da sam zadovoljna postignutim rezultatom. Moram kazati kako ovako nešto nisam uopće očekivala, no, radeći dogovoreno s trenerom ostvarila sam odličnu stvar. Stoga, sve ovo je jedna lijepa priča prije odlaska na prvenstvo Europe u Norvešku i predstojeći svjetski kup koji će se idućeg tjedna održati u egipatskoj prijestolnici Kairu. Što se tiče organizacije ovog natjecanja reći ću da je ono bilo na jednoj visokoj razini. Streljana je dobra, ugodna za gađati, a to je meni osobno najvažnije – kratko je poručila Valentina Gustin, državna rekorderka te članica zagrebačkog Streljačkog kluba Kustošija.

–Izrazito mi je drago što smo ove godine ugostili državno streljačko prvenstvo u mom gradu Bjelovaru, posebice jer je to u dvorani 1. Osnovne škole gdje sam proveo osam lijepih godina svog života. To je dalo još jedan dodatan značaj ovom nastupu, a sve je provedeno na jednom vrhunskom nivou. Također, drago mi je što su Bjelovarčani imali priliku uživo vidjeti mnoge vrsne hrvatske strijelce i nadam se da će naš sport u budućnosti biti još više prepoznat u gradu te ovoj regiji. Isto tako se nadam boljim uvjetima za treniranje – rekao je Miran Maričić, super uspješni bjelovarski strijelac.

–Prije svega, želim izraziti zadovoljstvo što se jedno ovakvo nadmetanje održavalo u Bjelovaru. Obzirom da naš grad nažalost još uvijek nema adekvatnu streljanu bili smo primorani upotrijebiti školsku dvoranu. To je zapravo jedna iznimka. Naime, do sada su se natjecanja uvijek odvijala na gradskim streljanama, a želja mi je da ovakve stvari postanu kontinuitet. Bjelovar je to zaslužio jer je u posljednjihdvadesetak godina zasigurno ovdašnji kub najjači u svijetu. Pritom, u finalu Olimpijskih igara u Tokiju bila su dva Hrvata, i to iz Bjelovara. Dakako, to je još jedna posebnost u svemu ovome, a za kraj ovog izlaganja bih se želio nadovezati na prijašnju priču o novoj streljani. Riječ je o jednokratnoj investiciji koja bi bila dugoročna te se nadam da će nam je buduće razdoblje donijeti – zavapio je Bojan Đurković, tajnik hrvatskog Streljačkog saveza.

Shodno svemu, Bjelovar se kao grad može smatrati „hramom hrvatskog streljaštva“. Naime, mladi Maričić trenutno zauzima prvu poziciju na svjetskoj rang ljestvici, isto tako, Gorša luči zapažene rezultate diljem svijeta pa je upravo zbog svega toga prava šteta što jedna ovakva streljačka velesila ne posjeduje adekvatnu streljanu. No, isto tako, iz tog razloga su sva ova dostignuća još vrjednija, a u budućnosti će, nadajmo se gradske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom pronaći načina sagraditi malokalibarsku streljanu koja će koristiti cjelokupnom ovdašnjem pučanstvu.(Filip Mlinar)