14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Sredstva iz ITU mehanizma – novi zamah razvoju Općine Štefanje

Nove vijesti

Između Grada Bjelovara i općina Rovišće, Štefanje, Veliko Trojstvo i Kapela još u rujnu prošle godine potpisan je Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja Većeg urbanog  područja Bjelovar. Uspostavom Većeg urbanog područja osigurava se proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja tzv. ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021. – 2027. godine.

Općinsko vijeće Općine Štefanje je na 6. Sjednici Općinskog vijeća nastavilo s potrebnim radnjama oko dovršenja provedbe strategije razvoja Većeg urbanog  područja Bjelovar te je usvojen Zaključak o nacrtu Komunikacijske strategije i komunikacijskog akcijskog plana Strategije kojeg će morati usvojiti sve općine i Grad Bjelovar kako bi se moglo ići u izradu same Strategije.

– Sve ono što će biti u toj Strategiji razvoja morat će biti izvedeno. Postojat će doduše lista A i lista B različitih projekata. Lista A je primarna koja će se trebati izvesti, lista B su dopunski projekti koji će se realizirati  ako ostane sredstava. Što se tiče alokacije, to je 250 milijuna kuna za nas pet uključenih u Veće urbano područje Bjelovar. Mi ćemo kvalitetno pripremiti zajedničke projekte i svaki svoje pojedinačne da možemo konkurirati u cijeloj ovoj priči – kazao je načelnik Silvestar Štefović.

Općina Štefanje je u zajedničku strategiju predložila potpunu sanaciju i dogradnju Društvenog doma u Narti kojeg bi se jedan dio prenamjenio u sportsku dvoranu, kat za poduzetnički inkubator, a dio za prostor za udruge, dok bi u prizemlju ostala trgovina, pošta i ugostiteljski objekt.

– To je vrlo blizu budućih bjelovarskih termi što će sigurno biti jedan od dodatnih sadržaja u cijeloj priči. Drugi projekt je zajednička priča, plan je da se iz središta općina prema sjedištu ITU područja, odnosno Gradu Bjelovaru uspostave biciklističke staze i to na način da budu uz prometnicu tako da bi time riješili pitanje pješačke i biciklističke staze uz prometnicu kroz Nartu i Blatnicu – rekao je Štefović.

Načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović

Treći projekt koj je planiran je izrada projektne dokumentacije za hospicij, a načelnik Štefović je kazao kako općina nije prijavljivala sve planirane projekte zbog visine alokacije od 250 milijuna kuna.

– Procijenjena vrijednost, kad smo zbrojili sve projekte koje smo svi prijavili je skoro milijardu kuna, a imamo 250 milijuna. Morat ćemo one projekte za koje će gradonačelnik i načelnici reći da su u drugom planu stavljati na B listu koja bi bila pomoćna u eventualnom slučaju da nam novaca ostane, pa da ih onda izvučemo, iako, bojim se da neće ostati, već ćemo imati manjak – zaključio je Štefović.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika