12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Općina Nova Rača na javni poziv Ministarstva kulture i medija za obnovu nakon potresa nije prijavila niti jedan projekt: “Nitko nas nije obavijestio da je taj natječaj otvoren”, kaže načelnik Knežić

Nove vijesti

U razornom potresu koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Petrinju i okolicu zabilježene su značajne štete na zgradama i na području Bjelovarsko-bilogorske županija.

Na javni poziv Ministarstva kulture i medija „Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine“ Grad Bjelovar pripremio je i prijavio deset projekata. Ukupan prijavljeni iznos je 60 milijuna kuna.

Oštećenja su zabilježena i na nekoliko općinskih objekata na području Općine Nova Rača, ali ova općina za razliku od Bjelovara ništa nije uspjela prijaviti na javni poziv zbog kratkoće njegovog trajanja.

Kako nam je rekao načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić, da je natječaj otvoren u Općini nisu ni znali, niti bili u njega upućeni.

– Ja mogu pohvaliti gradonačelnika Grada Bjelovara Darija Hrebaka što se grad Bjelovar uspio prijaviti na taj natječaj. Ja mislim da grad nije ni prijavio oštećenja od potresa, ali je uspio to ugurati. Mi smo sve prijavili u onom roku štete, imali komisiju i nitko nas nije obavijestio da je taj natječaj otvoren. 28. prosinca je natječaj objavljen i trajao je do 10. siječnja u to vrijeme je bilo i nekoliko praznika i nismo stigli ni pripremiti dokumentaciju – ogorčen je Knežić.

Napomenimo kako je javni poziv bio obustavljen od 15. siječnja do 22. siječnja, te mu je nakon toga još dva puta produljena obustava, no ponovno je bio otvoren 14. veljače kada su se još mogli prijaviti projekti tj. sanacija štete na zgradama koje se vode kao kulturna baština.

Knežić je ljut i što mu je nakon izlaska komisije na teren i prijave oštećenja stigao poziv s upitom je li prijavljeno stanje istinito?

– Na terenu su bili inženjeri i komisija koji su utvrdili da oštećenja postoje – dodaje Knežić.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika