Muškarac iz Osijeka nepravomoćno je kažnjen jer je na Facebooku nudio stolarske usluge za koje nema prijavljen obrt. Sud ga je kaznio s 1500 kuna. Njegov oglas pronašao je tržišni inspektor, piše Glas slavonije.hr.

Općinski sud u Osijeku nepravomoćno ga je proglasio krivim zbog prekršaja iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti jer je 8. rujna 2021. preko Facebooka na oglasnim stranicama za trgovinu Marketplace – montaža namještaja oglasio djelatnost uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata, koja je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti razvrstana u skupinu 43.32 – ugradnja stolarije, a da djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima.

Osječanin je porekao krivnju za prekršaj navevši u obrani da ga nije počinio jer nije kao fizička osoba oglašavao obavljanje djelatnosti uslužne montaže namještaja i postavljanja laminata. Naveo je da nije registriran kao trgovac ili obrtnik, da je na Facebook stavio oglas sa slikom u kojem je naveo “montaža namještaja, postavljanje laminata za stare, nemoćne i invalide bez naknade”. Napomenuo je da je na fotografiji s Facebooka navedeno da montaža namještaja stoji 100 kuna, no on u oglas nije stavio cijenu, a niti je u njegovu oglasu pisalo “cijena po dogovoru”, no bio je naveden njegov broj mobitela. Fotografija u oglasu je fotografija koju je imao iz obiteljskog stana. Ujedno je tvrdio da je opisani oglas za koji ga se tereti u međuvremenu maknuo s interneta jer nije bio siguran smije li oglašavati besplatno pružanje pomoći.

Tijekom dokaznog postupka ispitan je tržišni inspektor koji je pronašao oglas Osječanina. Inspektor je naveo da je u oglasu bio naveden okrivljenikov kontakt-broj, pisalo je “montaža namještaja kupljenog u Lesnini, Primi, Emezzeti, Ikei, može i dostava kupljenog, postavljanje laminata, cijena po dogovoru”. Uz oglas je bila priložena i fotografija kao primjer izvedenih radova. Inspektor je rekao i kako je nazvao na broj mobitela iz oglasa i da se na njega javio okrivljeni Osječanin te kako je naknadno s njim razgovorao i na osnovi navedenog utvrdio da se oglašava za djelatnost ugradnje stolarije a da za to nije registriran.

Sud je Osječaninovu obranu ocijenio neutemeljenom jer je suprotna dokazima koje je sud izveo tijekom postupka piše Glas slavonije.hr.