Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji bi u primjenu trebao ići početkom travnja.

Plenković je istaknuo posebne naknade za umirovljenike. “Umirovljenici su vrlo važna skupina hrvatskog društva. Stoga će vlada isplatiti jednokratni energetski dodatak vrijedan 470 milijuna kuna”, kazao je. 

Dodatak će varirati s obzirom na visinu mirovine. Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1.500 kuna dobit će jednokratnu naknadu od 1.200 kuna. Oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kuna, dobit će 900 kuna.

Za umirovljenike koji imaju mirovinu od 2.000 do 3000, predviđeno je 600 kuna dodatka, dok će 400 kuna dobiti oni čija mirovina je od 3.000 do 4.000 tisuće kuna.

Vaučeri za socijalno ugrožene kupce energenata nisu, kažu iz Vlade, usmjereni na umirovljenike osim ako ne spadaju u socijalno ugrožene skupine.

Energetski dodatak

Energetski dodatak, poručuje resorni ministar, kopija je covid-dodatka iz prošle godine, prenosi Dnevnik.hr.

“Provedba će biti vrlo slična, preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, neće biti potrebne prijave osim za one koji imaju inozemne mirovine da bi se utvrdio iznos tih mirovina”, rekao je u srijedu ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović.

Oni prethodno trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za ožujak. Isplate će, kaže, krenuti krajem travnja ili početkom svibnja.