Za četvrtak 24. veljače sazvana je 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Čazme. Na sjednici će se naći i točka dnevnog reda u kojoj će vijećnici razmatrati prijedlog i donijeti Odluku o pokretanju postupka za prijenos osnivačkih prava nad Osnovnom školom Čazma s Bjelovarsko-bilogorske županije na Grad Čazmu.

Podsjetimo kako je osnivačka prava nad Osnovnom školom Grad Čazma već nekoliko puta tražio ali za vrijeme bivše županijske vlasti predvođene Damirom Bajsom to je sustavno odbijano i nije bilo sluha za zahtjeve Čazmanaca.

2018. godine preko tisuću roditelja potpisalo je peticiju zahtijevajući da osnivačka prava dobije grad, čime su se i roditelji i građani priključili višegodišnjem nastojanju gradske uprave koja je pokušavala preuzeti prava nad školom od Županije.

Ova borba oko osnivačkih prava traje skoro desetak godina i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak stava je, kao i na početku, da je za grad važno da ima osnivačka prava kako bi se mogao poboljšati standard svim čazmanskim osnovnoškolcima.

– Prijenos osnivačkih prava nad Osnovnom školom nam je važan zbog niz projekata koji imaju puno dodirnih točaka upravo s našom školom. Tu je naš plan da izgradimo đački dom, dogradimo nove učionice kako bismo dobili jednosmjenski rad i prostor za glazbenu školu. Vidimo i potrebu za izgradnju parkirališta za roditelje koji dovoze djecu u školu, potreba je i za poligonom za održavanje praktične nastave za Srednju školu Čazma za smjer vozača – istaknuo je Pirak.

Isto tako stava je Pirak i da ako će osnivačka prava imati Grad Čazma da će se puno prije moĆi reagirati na neke probleme, pa se neće događati da djeca već mjesecima imaju nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u dvorani bez grijanja.

– Sigurno ćemo puno brže biti na usluzi potrebama škole nego što je to do sada. Neće se događati da djeca nemaju grijanje cijelu zimu u sportskoj dvorani, tako nešto je nedopustivo. Bez obzira tko je na županijskoj vlasti mislim da je najbolje da sami brinemo o tom dijelu, što nam i zakon dopušta – dodao je Pirak.

Podsjetimo kako je jedno od predizbornih obećanja župana Marka Marušića građanima Čazme bilo prijenos osnivačkih prava nad Osnovnom školom Čazma.