Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić održali su radni sastanak s poljoprivrednicima i poljoprivrednim udrugama o potporama u sektoru svinjogojstva, a sve u cilju modeliranja novih potpora u 2022. godini.

Ovo je prvi ovakav sastanak sa svinjogojcima sa županijskog područja na kojem su imali prilike iskazati svoje potrebe koje će Županija pokušati ukomponirati u  mjere za potpore poljoprivredi.

– Poanta svega je da mi želimo pitati teren, ljude koji se bave s tim i da na najbolji mogući način iskoristimo novčana sredstva za potporu našem svinjogojstvu – rekao je župan Marušić nakon sastanka.

Ovo je prvi korak u rješavanju mnogih problema, potreba i neriješenih pitanja u svinjogojstvu na području županije. Sadašnja situacija u svinjogojstvu nikada nije bila teža, moglo se čuti na sastanku. Troškovi proizvodnje nikad nisu bili veći, potražnja nikada manja i cijena otkupa koja ne pokriva troškove proizvodnje.

– Razgovor je bio kako pomoći direktno novčanim sredstvima u svinjogojskoj proizvodnji i druga tema je jako bitna, plasman naših proizvoda. Prijedlog je da se uspostavi suradnja sa Šibensko-kninskom županijom tj. konkretno s jednom pršutanom gdje će se pokušati dogovoriti buduća suradnja kako bi plasirali naše proizvode u njihove proizvodne pogone – rekao je Ivan Forjan iz  Udruge uzgajivača rasplodnih svinja. Pršuti bi se tako u Drnišu mogli raditi od svinja iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Ja se nadam da će to biti na obostrano zadovoljstvo, ali ovo su tek inicijalni razgovori. Ono što je naša dužnost je povezati proizvođače svinja s pršutanama i da ćemo na kraju naći jednu zajedničku korist – rekao je župan Marušić.

Vlado Biškup iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske zadovoljan je što je ovim sastankom napravljen prvi korak u pomoći županijskom svinjogojstvu, no najavio je i osnivanje proizvođačke organizacije svinjogojaca koja bi okupljala uzgajivače svinja iz 5 županija središnje i sjeverne Hrvatske koja bi se bavila problematikom koja je u svinjogojstvu neodrživa.

 – Moramo organizirati tržište i moramo se organizirati kako bi bili konkurentni i reći trgovačkim lancim da imamo toliku proizvodnju i mi sad možemovama ponuditi toliko. Ovako, pojedinačno mi  jednostavno ne možemo ispoštivati količine bez udruživanja –  rekao je Biškup, a o dogovorenim mjerama sa županijom je kazao:

– Usuglasili smo da se ide u subvencioniranje sjemena nerastova i da s epokuša na jedan način subvencionirati određen broj krmača sa sredstvima koja će biti u mogućnosti županija odvojiti. To nisu velika sredstva, ali nama svaka kuna dobro dođe – zaključuje Biškup.