Djelatnice JU Razvojna agencija Čazma / foto: Vesna Ruklić

Vrijedne djelatnice Javne ustanove Razvojna agencija Čazma na čelu s ravnateljicom Ivanom Vojković zadnjih dana imale su pune ruke posla na pripremi projekata za financiranje iz Europskih fondova.
Naime, JU Razvojna agencija Čazma u zadnjih tjedan dana pripremila je i prijavila tri nova projekta za financiranje ili sufinanciranje. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je 4.044.883,75 kuna.

Najvrjedniji projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture i medija za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava i to za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa, a financira se iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Projekt se odnosi na obnovu Gradskog muzeja u Čazmi koji je pretrpio značajnu štetu nakon potresa. Ovaj projekt pripremila je razvojna agencija u suradnji s Centrom za kulturu Čazma. Vrijednost prijavljenog projekta je 2.597.500,00 kuna.

Zgrada Gradskog muzeja / Foto: Robert Ruklić

Jedan od tri projekata je i Energetska obnova područne škole Vrtlinska. Projekt obuhvaća energetsku obnovu zgrade koja obuhvaća termoizolaciju vanjske ovojnice, stropa i poda, zamjenu vanjskih prozora, unutarnjih i vanjskih vrata i zamjenu postojeće rasvjete novom energetski učinkovitom LED rasvjetom. Vrijednost ovog projekta čiji je prijavitelj Grad Čazma je 1.053.487,50 kn , a traženo je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 600.000,00 kuna.

Treći prijavljeni projekt Razvojna agencija izradila je u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Čazme. Ovaj projekt prijavljen je na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a radi se o nabavci nove opreme za provedbu vatrogasne djelatnosti koja je istrošena i uništena prilikom intervencija u Sisku nakon potresa 29. prosinca 2020. Visina traženih sredstava po ovom projektu je 393.896,25 kuna.